30 Nëntor, 2023
Tirana, Albania
Kryesore Lajme nga vendi

4iG planifikon ekosistemin e qendrës së të dhënave në Shqipëri pas lidhjes së Telecom Egypt

Kompania hungareze 4iG me fokus në Ballkanin Perëndimor tha se do të ndërtojë një ekosistem të qendrës së të dhënave dhe do të thellojë gjurmën e saj tokësore me fibra në Shqipëri pas marrëveshjes me Telecom Egypt për ndërtimin e një kabllo nënujore me kapacitet të lartë midis dy vendeve.

Zëvendësdrejtori i shërbimeve të transportuesit dhe projekteve strategjike të infrastrukturës në Invitech (pjesë e Grupit 4iG), Albert Kis , i tha Mobile Europe se pika e re e hyrjes së kabllove evropiane do të sigurojë një kalim të ndryshëm tranziti në krahasim me rrugët tashmë ekzistuese të Mesdheut.

Marrëveshja do të thotë se Grupi me bazë në Budapest bëhet lojtari më i fundit i ri në treg për shërbimet e kapaciteteve ndërkontinentale midis Evropës dhe Azisë, dhe Evropës dhe Afrikës Lindore. Të dy kompanitë duan të fitojnë një pjesë të konsiderueshme të tregut të madh dhe me rritje të shpejtë të trafikut të të dhënave midis Evropës dhe Azisë, dhe midis Evropës dhe Afrikës Lindore.

Kis tha se One Albania e 4iG, e cila u formua në janar, ka plane të mëdha për vendin. “4iG Group planifikon të krijojë një ekosistem të qendrës së të dhënave në Shqipëri, duke siguruar lidhje të shumta dhe të larmishme vendase, rajonale dhe ndërkombëtare dhe duke tërhequr përmbajtje”, tha ai. “Produkti “ëeConnect” i Telecom Egypt do të garantojë aksesin në këtë itinerar të ri (kabllo detare dhe zgjatje të rrugës) nga të gjitha stacionet e tjera të uljes dhe kabllot detare në Egjipt.

Telecom Egypt lançoi platformën e saj ëeConnect muajin e kaluar, e cila ofron një platformë të vetme për lidhjen ndërlidhëse klik-për-porosit midis 14 sistemeve kabllore nënujore që zbarkojnë në dhjetë stacionet kabllore të Egjiptit, të lidhura nëpërmjet dhjetë rrugëve tokësore që përfshijnë vendin.

Porta e spikatur

Kis tha se Shqipëria është një vend strategjik si një nga portat dhe pikat kryesore të hyrjes në Evropën Lindore – e mbështetur nga një infrastrukturë tokësore e siguruar ndërkufitare – do të thotë se do të lehtësojë lidhjen e mëtejshme dhe aksesin në destinacione të ndryshme kyçe.

“Këto dy rrjete mund të mbështesin plotësisht njëri-tjetrin,” tha ai. “4iG zotëron një rrjet fibër tokësor shumë të fuqishëm në Shqipëri që do të përdoret për lidhjen e qendrës së të dhënave dhe për zgjerimet ndërkombëtare të rrugëve tokësore. Zhvillimi në të ardhmen, zgjerimet e këtij rrjeti do të bëhen duke marrë parasysh nevojat transitore të brendshme dhe ndërkombëtare”.

Plani është që të zgjerohet rrjeti në Frankfurt. “4iG ka asete dhe përvojë të gjerë në biznesin e tranzitit në rajonin e EQL,” tha ai. “Zgjerimi i rrugës tokësore do të bëhet duke përdorur kryesisht asetet e grupit dhe duke përdorur partneritetet afatgjata shumë të mira që ne kemi”.

“Ne planifikojmë të sigurojmë lidhje nga Shqipëria me të gjitha qytetet kryesore të rajonit,” përfundoi ai.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *