15 Prill, 2024
Tirana, Albania
Kryesore Lajme nga vendi

Alarmi i Kongresit Italian të Periodontologjisë/ Dentistët shqiptarë po “sëmurin” italianët nga goja

Shqipëria, me rreth 50 mijë italianë çdo vit, është destinacioni më popullor për turizmin dentar, e ndjekur nga Kroacia, Rumania dhe Turqia. Por në të paktën një në tre raste pas kthimit në Itali është e nevojshme të ndërhyhet sërish për të korrigjuar gabimet dentare ose ngjarjet e padëshiruara shfaqen pas 3-6 muajsh.

Në 60% të rasteve këto janë probleme serioze, si infeksione, abscese ose vështirësi në përtypje, të cilat shkaktojnë dështimin e protezave dhe implanteve dhe rritin kostot e trajtimit, duke anuluar kursimet fillestare. Ekspertët ngritën alarmin në Kongresin e Shoqatës Italiane të Periodontologjisë dhe Implantologjisë në Rimini kushtuar pikërisht cilësisë së kujdesit, i cili në Itali është ndër më të mirët në botë.

Destinacionet më të njohura dhe ndërhyrjet më të përsëritura
Rikonstruksion protetik fiks dhe i lëvizshëm, implante dhe trajtime komplekse, të gjitha të përqendruara në 10 ditë. Të joshur nga reklamat në rrjetet sociale dhe nga kostot e ulëta, madje tre herë më të ulëta se në Itali, por edhe nga shpejtësia e jashtëzakonshme e ndërhyrjeve, çdo vit rreth 200 mijë italianë bëjnë gati valixhet për të shkuar në Shqipëri, Kroaci, Rumani, Turqi apo vende të tjera.

Një tendencë në rritje, sipas të dhënave të raportit të Observatorit Compass për turizmin dentar, sipas të cilit 36% e italianëve do të ishin të gatshëm të dilnin përtej kufirit për proteza, implante dhe terapi periodontale, por fatkeqësisht në 1 rast nga 3, pas kthimit në Itali shfaqen probleme, të cilat bëjnë të nevojshme një ndërhyrje të reduke anuluar kursimet dhe trajtimet.

Për të reduktuar rreziqet, por edhe kostot, ne kemi nevojë për diagnoza të hershme, protokolle të sakta dhe terapi cilësore të disponueshme në Itali, e cila sipas renditjes ndërkombëtare renditet në dhjetë vendet e para me ekspertët më të mirë në terapitë periodontale.

Shqipëria është destinacioni i preferuar, paralajmërojnë ekspertët
Sipas ekspertëve të Shoqatës Italiane të Periodontologjisë dhe Implantologjisë (Sidp), vendi ynë është në top dhjetëshen e më të mirëve në botë për trajtimet periodontale dhe ekspertizën për sëmundjet e mishrave të dhëmbëve, sipas analizës së botimeve shkencore të dhjetë viteve të fundit. Por shumë italianë, të shtyrë nga dëshira për të kursyer, po shkojnë gjithnjë e më shumë jashtë vendit, me Shqipërinë si destinacionin e tyre të preferuar.

“Turizmi dentar është një fenomen që fatkeqësisht nuk tregon shenja zhdukjeje, përkundrazi – vëren Francesco Cairo, president i SIdp dhe profesor i periodontologjisë në Universitetin e Firences –. Pak kohë më parë edhe ambasada italiane në Tiranë u detyrua të lëshonte një notë për t’u kujtuar bashkatdhetarëve tanë që të jenë të kujdesshëm kur shkojnë në klinikat private shqiptare për kujdesin dentar, sepse këto pothuajse gjithmonë nuk plotësojnë standarde të kënaqshme të cilësisë.

Kostot janë më të ulëta, madje tre herë më të ulëta, kështu që shumë italianë shkojnë jashtë vendit për të kursyer trajtimet dentare, por nuk mungojnë rreziqet: materialet e cilësisë së dobët, praktikat dentare joadekuate të sigurta, mungesat e ilaçeve mund të ndikojnë në rezultatin përfundimtar duke u ekspozuar ndaj rreziqe të tilla si abscese, infeksione, vështirësi në përtypje të cilat duhet të zgjidhen më pas me kthimin në Itali.

Rreziqet dhe kostot shpërthejnë pas kthimit
Jashtë vendit, kohët e rikuperimit dhe kontrollet pas operacionit shpesh shkurtohen: «Metodat e nxituara – thekson Kajro – përfshijnë futjen e implanteve në një numër më të madh se sa janë të dobishëm, sepse merret si e mirëqenë që disa mund të mos funksionojnë. Për më tepër, protezat shpesh janë kompresive të mukozave ose të pasakta, sepse kockave dhe indeve të mishit të dhëmbëve nuk u jepet kohë shërimi biologjik.

Madje vizita kufizohet në dërgimin e një radiografie, ndërkohë që planifikimi i një plani terapeutik kërkon një anamnezë të plotë të pacientit për njohjen e duhur të kushteve të tij klinike.” Megjithatë, sipas të dhënave të mbledhura nga Observatori Compass, 36%. e italianëve do të ishin të gatshëm të kërkonin trajtim jashtë vendit dhe përqindja rritet në 77% e atyre që e kanë provuar tashmë këtë përvojë.

Ata që nuk besojnë kanë frikë nga një gabim ose kanë dyshime për cilësinë e kujdesit. “Është e drejtë të dyshohet, sepse vlerësohet se të paktën një në tre persona do të ketë ndonjë problem pas kthimit në Itali, madje me pasoja të rënda, të cilat përfshijnë një operacion të ri me kosto që mund të bëhen penguese, shumë më të larta sesa ato fillestare,” shton Kajro.

Alarmi vjen edhe nga dentistët anglezë
Disa kohë më parë, ekspertë të Shoqatës Dentare Britanike intervistuan dentistë anglezë dhe zbuluan se 94% e tyre kishin trajtuar pacientë që kishin shkuar jashtë vendit për trajtim dentar: «Në 60% të rasteve ngjarjet negative ishin serioze, për shembull kishin ndodhur infeksione ose abscese. Vlerësohet – vijon presidenti i SIdp-së – se janë 20% të rasteve që përdoren materiale të dobëta ose jo në përputhje, 15% të tjera të rasteve kur protezat nuk funksionojnë ose janë përshtatur me nxitim, ose ndoshta ato ende funksionojnë por indet mbështetëse janë të infektuara.

Në fakt, ne shpesh ndërhyjmë duke vendosur implante, ura apo kurora pa menduar për trajtimin e indeve mbështetëse dhe pa zgjidhur më parë inflamacionin, granulomat apo probleme të tjera. E gjithë kjo rrezikon shëndetin oral, i cili përkundrazi mbrohet nëse pacientët mbështeten tek stomatologët italianë të cilët bëjnë një diagnozë të hershme, planifikojnë trajtimin në faza korrekte dhe konsekuente dhe garantojnë përdorimin e materialeve cilësore. Miratimi i zgjidhjes më të shpejtë dhe me kosto më të ulët nuk është sinonim i sigurisë, as i kursimeve reale.”

Il Sole 24 Ore

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *