30 Maj, 2024
Tirana, Albania
Kryesore Lajme nga vendi

Alarmohet qeveria angleze, 40% e shqiptarëve duan të emigrojnë në Britani

Një sondazh i fundit i kryer nga Swiss Contact dhe i financuar nga Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ka zbuluar statistika befasuese në lidhje me dëshirën për emigrim në veri të Shqipërisë, një nga rajonet më të varfra ekonomikisht. Studimi zbuloi se 38% e popullsisë në këtë zonë shpreh dëshirën për të emigruar.

Midis atyre që dëshirojnë të emigrojnë, 59% synojnë Britaninë e Madhe, 20% kanë zgjedhur Gjermaninë dhe vetëm 7% zgjodhën Shtetet e Bashkuara. Për më tepër, 47% e individëve që donin të transferoheshin në Britani tashmë kanë të afërm që banojnë atje. Vlen të përmendet se të rinjtë shqiptarë përbënin grupin më të madh që shprehën dëshirën për të emigruar në MB.

Vitin e kaluar, Mbretëria e Bashkuar dëshmoi një fluks rekord migrantësh, me 45,700 individë që kaluan Kanalin. Midis këtij grupi, një e katërta ishin shqiptarë. Një përfaqësues nga Home Office theksoi se qeveria britanike vlerëson përpjekjet bashkëpunuese me qeverinë shqiptare për të trajtuar emigracionin e paligjshëm.

“Ne do të vazhdojmë të luftojmë në mënyrë aktive aktivitetet e rrjeteve të organizuara kriminale, të përshpejtojmë largimin e individëve pa të drejtë të jenë në MB dhe të rrisim ndërgjegjësimin e migrantëve për rreziqet e kalimeve me varka të vogla. Krahasuar me vitin e kaluar, numri i mbërritjeve të anijeve të vogla shqiptare ka rënë me pothuajse 90%, dhe përmes Komunikatës sonë të Përbashkët, ne kemi riatdhesuar me sukses rreth 1800 shtetas shqiptarë që banonin në Britaninë e Madhe pa autorizim ligjor,” u shpreh ai.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *