15 Qershor, 2024
Tirana, Albania
Kryesore

BB: Shfarosni blegtorinë për të ndalur ngrohjen globale

Vendet e pasura duhet të reduktojnë mbështetjen financiare për blegtorinë për të ndihmuar në trajtimin e ndotjes së shkaktuar nga konsumimi i mishit të kuq dhe qumështit, sipas Bankës Botërore.

Garantimi që kostot mjedisore dhe shëndetësore janë plotësisht të vlerësuara në ushqime me emetim intensiv të prodhuar nga kafshët, do të frenonte kërkesën e konsumatorëve për ato produkte. Kjo do të nënkuptonte zhvendosjen e subvencioneve nga sektori i blegtorisë drejt ushqimeve me emetim më të ulët si shpendët, frutat dhe perimet, tha Banka Botërore në një raport të madh se si të reduktohet ndotja klimatike e ushqimit.

“Ne nuk po themi të zvogëlojmë mbështetjen publike për bujqësinë,” tha Bill Sutton, një autor kryesor i raportit, në një intervistë. “Ne po themi të përdoret në mënyra më efektive që në fakt kontribuojnë në një dietë më të shëndetshme dhe një planet më të shëndetshëm.”

Nga ferma në tryezë, sistemet ushqimore janë përgjegjëse për rreth një të tretën e emetimeve globale të gazrave serrë. Blegtoria është një shtytës kryesor, me vendet me të ardhura të larta ndër konsumatorët më të mëdhenj, por sektori ka mbetur shumë prapa industrive të tjera në angazhimet financiare, objektivat dhe veprimet. Nëse nuk trajtohet ndikimi i ushqimit në klimë, planeti nuk do të përmbushë qëllimet e tij mjedisore, paralajmëroi Banka Botërore.

Sipas raportit, investimet vjetore do të duhet të rriten 18-fish në 260 miliardë dollarë për të përgjysmuar emetimet agro-ushqimore deri në vitin 2030 dhe për të ndihmuar botën të arrijë objektivin zero të vitit 2050. Por shpërblimet do të jenë shumë më të mëdha se kostoja, tha ai.

Ndikimi i zhvendosjes së ushqimit
Qeveritë, bizneset dhe qytetarët mund të zgjerojnë opsionet e ushqimit me emetim të ulët përmes masave të ndryshme, duke përfshirë fushatat e edukimit dhe komunikimit, teknikat e ‘shtyrjes’ ose etiketimit të ushqimit, tha Banka Botërore.

Çmimi me kosto të plotë të ushqimeve me origjinë shtazore do t’i bënte opsionet me emetim të ulët më konkurrues, ndërsa produktet e mishit do të ishin 20% deri në 60% më të shtrenjta, tha banka.

Një e treta e të gjitha subvencioneve bujqësore shkoi për mishin dhe produktet e qumështit në vitin 2016. Një hulumtim i fundit nga Universiteti Leiden dhe Chatham House tregoi se më shumë se 80% e subvencioneve të fermave në Bashkimin Evropian kanalizohen në produkte shtazore me emetim intensiv.

Raporti i Bankës Botërore përfshin dhjetëra kontribues nga organizata të ndryshme dhe është kuadri i parë gjithëpërfshirës për adresimin e ndotjes që vjen prej ushqimit. Rekomandimet e gjera, të ndara sipas kategorive të të ardhurave të vendeve, fokusohen në zonat nga mbrojtja e pyjeve dhe tokës deri tek rritja e përdorimit të energjisë së rinovueshme në prodhimin e ushqimit.

Më vete, Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë po punon për udhërrëfyesin e vet, të planifikuar të përfundojë deri në fund të vitit 2025.

“Sistemi ushqimor duhet të rregullohet sepse po e sëmur planetin dhe është një pjesë e madhe e tortës së ndryshimeve klimatike”, thanë autorët e Bankës Botërore. “Ka veprime që mund të ndërmerren tani për ta bërë agro-ushqimore një kontribues më të madh në tejkalimin e ndryshimeve klimatike dhe shërimin e planetit. Këto veprime janë lehtësisht të disponueshme dhe të përballueshme.”

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *