25 Qershor, 2024
Tirana, Albania
Editorial Kryesore

Beteja kundër inflacionit po hyn në një fazë të re

Financial Times 

Ekziston një shans jo i vogël, që deri në kohën kur pemët të çelin gjethe në Uashington, Frankfurt dhe Londër, kriza e inflacionit të kësaj dekade do të mbarojë përfundimisht. Syri i stuhisë tashmë ka kaluar dhe çmimet janë rritur me ritme jo më të larta se objektivat e bankave qendrore në muajt e fundit.

Në gjashtë muajt midis majit dhe nëntorit të vitit të kaluar, për shembull, norma vjetore e inflacionit të çmimeve të konsumit ishte vetëm 0.6 për qind në Britaninë e Madhe dhe 2.7 për qind në eurozonë. Duke përjashtuar çmimet e paqëndrueshme të energjisë dhe ushqimeve, normat bazë vjetore të inflacionit ishin 2.4 për qind në të dyja zonat ekonomike gjatë së njëjtës periudhë. Në SHBA, masa ekuivalente – deflatori i favorizuar i shpenzimeve të konsumit personal të Rezervës Federale – ishte vetëm 1.9 për qind me një normë totale prej 2 për qind.

Prandaj, gjithçka që bankat qendrore duhet të bëjnë për të sjellë normat e inflacionit në përputhje me objektivat e tyre është të shmangin një përkeqësim të kontrollit të çmimeve në SHBA dhe Britani dhe të korrektojnë një përmirësim të vogël në eurozonë. Nëse po, ata mund të shpallin fitoren.

Vetëkuptohet se rënia e shpejtë e inflacionit në të dy anët e Atlantikut në gjysmën e dytë të 2023 ishte po aq befasuese sa rritja e tij e mëparshme. Verën e kaluar, Fed, Banka Qendrore Evropiane dhe Banka e Anglisë prisnin që inflacioni të qëndronte mbi objektivin më të hershëm deri në vitin 2025.

Ndërsa përmirësimi i perspektivës ka qenë i mirëpritur dhe i jashtëzakonshëm, trashëgimia e krizës së inflacionit nuk do të përfundojë pasi çmimet të rriten sërish me ritme normale. Provat sugjerojnë se publiku e urrente rritjen e kostos së jetesës dhe telashet arbitrare të dy viteve të fundit dhe kujtimet ka të ngjarë të zbehen më ngadalë se sa statistikat e inflacionit. Politikanët do të duhet të japin një llogari më të mirë të sakrificave të bëra nga shumë njerëz sesa thjesht t’u thonë njerëzve se standardet e jetesës po rriten për shkak të rënies së inflacionit.

Me rritjen e normave të interesit nga zero efektive në vitin 2021 në nivele kufizuese prej 4 për qind në eurozonë, 5,25 për qind në Britani dhe 5,5 për qind në SHBA, beteja mbi normat do të hyjë gjithashtu në një fazë të re në 2024. Nevoja për të shtrënguar politikën është zhdukur: pyetja për vitin e ardhshëm është se si dhe kur të lehtësohet shtrëngimi.

Për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje, duhet të fillojmë duke shqyrtuar atë që ka qenë befasuese në rënien e inflacionit deri tani. Krahasuar me pritjet këtë herë vitin e kaluar, SHBA, eurozona dhe Britania e Madhe shmangën të gjitha recesionin dhe rritjen e papunësisë që prisnin shumica e ekonomistëve. Rritja ishte dukshëm më e mirë në Amerikë sesa në Evropë, por ana e ofertës së ekonomive në të dy anët e Atlantikut i tejkaloi pritjet. Kjo sugjeron që bankat qendrore nuk duhet të kufizojnë rritjen e kërkesës aq sa mendonin dikur.

Zyrtarët e bankës qendrore përgjithësisht pranojnë se do të ulin normat e interesit në vitin 2024, por ngurrojnë të lëvizin shpejt nga frika e tepricës së tregut financiar – dhe një rreziku i mbetur që inflacioni të mos mposhtet plotësisht.

Këtu ka një trade-off të vështirë. Është e nevojshme të pritet pak kohë përpara uljes së normave të interesit, në mënyrë që të sigurohet që tendencat e çmimeve të gjashtë muajve të fundit të mos jetë një agim i rremë. Rritja e pagave gjithashtu duhet të ulet, edhe pse bankierët qendrorë duhet të lejojnë një rikuperim të përkohshëm në nivelet reale të pagave për të reflektuar si fitimet e produktivitetit ashtu edhe çmimet më të ulëta të importit që përfituan shumë vende në 2023.

Por duke qenë se politika monetare funksionon me vonesë, sa më e madhe të jetë vonesa, aq më shumë kosto lidhen me pritjen. Prandaj, ulja e parë e normës së Rezervës Federale duhet të ndodhë në mars, siç presin tregjet financiare. BQE-ja dhe Banka e Anglisë do të ishin të mençura të ndiqnin një shkallë të ngjashme kohore në vend që të ndaleshin, veçanërisht pasi ekonomia e Evropës është më e dobët dhe më e prirur ndaj një rënieje të panevojshme. Deri më tani, zyrtarët në të dy anët e Atlantikut nuk kanë qenë të gatshëm të sugjerojnë që një veprim i tillë në kohë është i mundur.

Nëse tregjet financiare janë të sakta në sugjerimin e dëshirueshmërisë së një uljeje të hershme të normës, ata kanë shkuar shumë larg duke sugjeruar se normat e interesit do të bien pothuajse aq shpejt sa u rritën, duke çuar në 1.5 pikë përqindje uljeje si në SHBA ashtu edhe në eurozonë këtë vit. Papunësia është e ulët kudo, ka pak kapacitet rezervë dhe kështu ekziston rreziku që inflacioni të rindizet nëse ekonomitë janë shumë të nxehta.

Prandaj, bankat qendrore do të ishin të mençura që të fillonin lehtësimin shpejt, por jo të lëvizin shumë shpejt, përveç nëse ekonomitë duket se po shkojnë drejt një recesioni të thellë. Ata duhet të gjejnë një rrugë të butë drejt normave relativisht neutrale të interesit për të mos stimuluar apo kufizuar rritjen ekonomike dhe inflacionin. Ky nivel është i panjohur por jo domosdoshmërisht shumë më i ulët se normat zyrtare që mbizotërojnë sot dhe sigurisht jo afër zeros.

Ky kujdes duhet të zbatohet edhe nëse inflacioni bie përkohësisht nën zero në muajt në vijim, për shembull nëse çmimet e energjisë do të bien ndjeshëm. Çmimet më të ulëta të importeve për konsumatorët do të lejonin të ardhura më të larta dhe konsum më të madh dhe nuk do të ishin shenjë e kolapsit të afërt ekonomik.

Nëse vitet e fundit na kanë mësuar diçka, megjithatë, është se skenarët e pritshëm ka të ngjarë të goditen nga ngjarje jashtë kontrollit të politikës. Prandaj, atributi më i rëndësishëm për bankierët qendrorë këtë vit do të jetë fleksibiliteti përballë gabimeve të pashmangshme të parashikimit dhe aftësia për të komunikuar nevojën që politika të përshtatet me rrethanat në ndryshim. Është e mrekullueshme që inflacioni i lartë është mposhtur. Bota e re e vështirë fillon tani.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *