19 Prill, 2024
Tirana, Albania
Kryesore Lajme nga vendi

Biznes me liçencat/ Projektet energjetike do të kufizohen në 1 vit

Qeveria do të kufizojë në 1 vit miratimin e liçencave për ndërtimin e burimeve të rinovueshme të energjisë për të dekurajuar investitorët nga shitjblerja e tyre.

Zëvendëskryeministrja dhe ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë Belinda Balluku u bëri thirrje investitorëve privatë që të marrin shumë seriozisht projektet e tyre energjetike. Të gjitha miratimet, si përfundimtare ashtu edhe ato paraprake, do të kenë data skadimi, paralajmëroi ajo në një konferencë vjetore.

Investitorët në energji janë të mirëpritur dhe të nevojshëm, theksoi ajo dhe pohoi se procesi është shumë i thjeshtë për sa i përket kërkesave si lokacioni dhe studimi teknik. Shqipëria nuk do që lejet dhe dokumentacioni të blihen e të shiten, pohoi Balluku.

“Miratimi përfundimtar do të zgjasë vetëm 12 muaj para fillimit të ndërtimit, për të mos e mbajtur në xhep për tre vjet dhe për t’ia shitur njëri-tjetrit”, shpjegoi zëvendëskryeministrja.

Bum projektesh
Janë 64 projekte të energjisë diellore me miratime përfundimtare jashtë mekanizmave të subvencionimit, me një kapacitet të përgjithshëm prej 603 MW, zbuloi Balluku. NDërkohë për energjinë e erës janë dhënë vetëm 13 miratime përfundimtare me një kapacitet total prej 37 Më.

Pëlqimi paraprak, i cili në 99% të rasteve çon në miratimin përfundimtar, është dhënë për 16 projekte fotovoltaike me një kapacitet total 293 MW dhe nëntë në segmentin e erës, për 49 MW, tha Balluku. Në total, kapacitetet e planifikuara janë përkatësisht 896 MW diellorë dhe 86 MW burime me erë.

Ministria e Energjisë deklaroi se po përgatitet të shpallë thirrjen publike për një ankand të energjisë diellore me kapacitet 300 MW javën e ardhshme, ndërsa një ankand për ruajtjen e energjisë mund të jetë gjithashtu në horizont, sipas prezantimit vjetor. Ndërmarrja shtetërore e energjisë KESH zbuloi një projekt të depozitimit të energjisë elektrike me pompë në Kaskadën e Drinit së bashku me një tjetër 76 Më kapacitet të energjisë diellore.

Ministria planifikoi nisjen e thirrjes publike për një ankand të energjisë diellore 300 Më për 15 janar. Afati paraprak i kualifikimit është caktuar më 29 prill, pas së cilës do të vlerësohen ofertat teknike deri më 24 maj. Pjesëmarrësit do të kenë kohë deri më 7 korrik për të dorëzuar ofertat e tyre, të cilat duhet të hapen tre ditë më vonë.

Përveç kësaj, një referencë për një plan për një ankand të ruajtjes së energjisë u shfaq në mesin e diapozitivëve në prezantimin e ministrisë, por zyrtarët nuk e trajtuan këtë temë.

Mbrojtje e tokës

Fotovoltaikët përveç agrosolareve lejohen vetëm në tokat me shkallë më të ulët boniteti. Duke iu kthyer konceptit agrivoltaik, i njohur gjithashtu si agrosolar, Balluku tha se investitorët mund të kombinojnë prodhimin bujqësor me impiantet e energjisë diellore në tokë në kategoritë 7 dhe 8. Termocentralet e tjera diellore lejohen vetëm në tokën me shkallë më të ulët – 9 dhe 10, shtoi ajo. .

“Shqipëria është një vend i vogël, ku toka është me të vërtetë një nga pasuritë më të vlefshme që kemi”, tha ajo, por gjithashtu shtoi se duhet gjetur një ekuilibër me nevojat për energji.

Depozitimi me pompa
Njësia shtetërore e energjisë KESH po planifikon të instalojë një sistem magazinimi me pompë, teprica e ardhshme në prodhimin e energjisë diellore dhe të erës, njoftoi administratori Ergys Verdho. Në fund të vitit 2025, kompania do të ketë në funksionim 76 Më fotovoltaikë, vlerësoi ai.

Prandaj synon të krijojë një sistem që do të pomponte ujin nga hidrocentrali i Komanit mbrapsht në rrjedhën e sipërme në hidrocentralin e Fierzës, shpjegoi Verdho, cituar nga SCAN TV. Ai theksoi faktin se rezervuari i Komanit është i vogël, duke argumentuar se përmirësimi do të rriste efikasitetin në momentet e prurjeve më të forta.

Statkraft po zhvillon gjithashtu një projekt hidroenergjetik të depozitimit me pompë në Shqipëri.

Vlen të përmendet se operatori i sistemit të transmetimit OST hapi terren në fund të dhjetorit në projektin e parë të ndërlidhjes së energjisë elektrike me Maqedoninë e Veriut.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *