30 Maj, 2024
Tirana, Albania
Editorial Kryesore Lajme nga vendi

Po aq të korruptuar, por cilësisht ndryshe!

Irena Beqiraj Nëse do te pyesnim kush vend është më i korruptuar Gana apo Amerika, përgjigja e zakonshme që marrim është Gana. Por nëse pyetjen do ta formulonim “nga çfarë lloji korrupsioni dominohet vendi?” përgjigja do te jetë e ndryshme. Amerika sipas matjeve të fundit shumë dimensionale të bëra nga shkenctarët e universitetit të Princeton […]

Read More
Editorial Kryesore Lajme nga vendi

Komercializimi i mikrofinancës si komplot kundër të varfërve

Klodian Tomorri Në vitet 70’ një djalosh i ri i sapodiplomuar nga Universiteti i Vanderbiltit nisi të punonte në atë që më vonë do të quhej mikrofinanca. Në zonat rurale të Bangladeshit, Muhammad Yunus vuri re se shumë fermerë dhe artizanë i financonin bizneset e tyre duke marrë borxhe me interesa të papërballueshëm nga fajdexhinjtë, […]

Read More
Editorial Kryesore Lajme nga vendi

Zoti Dumani, vendosini shiritin MCA-së dhe Finalit

Klodian Tomorri Zahide Bruçi pati marrë një overdraft prej 169 mijë lekësh në Raiffeisen Bank, në vitin 2006. Përgjatë tre viteve ajo e shleu rregullisht kredinë e saj duke paguar në total 215 mijë lekë mbrapsht së bashku me interesat. Duke kujtuar se tashmë e kishte shlyer plotësisht kredinë, zonja Bruçi i ndali pagesat. Por […]

Read More
Editorial Kryesore Lajme nga vendi

Një taksë e ligë për rekord Guinness

Klodian Tomorri Në fund të shekullit të 17-të, Williami i Tretë vendosi një taksë të re mbi banorët e Anglisë për të financuar luftërat e shtrenjta të perandorisë britanike. Taksa e dritares u dizenjua si një taksë progresive pasi përjashtonte banesat që kishin më pak se 10 dritare dhe pastaj rritej progresivisht me numrin e […]

Read More
Editorial Kryesore Lajme nga vendi

Një puç juridik kundër shtetit/ VKM-ja që çoi Belinda Ballukun në SPAK për inceneratorin

Klodian Tomorri Në 2 mars të vitit 2022, Këshilli i Ministrave miratoi një vendim, i cili ndryshonte fushën e përgjegjësisë shtetërore për ministrinë e Infrastrukturës dhe Energjisë. Në atë kohë vendimi me nr. 111 dukej si një akt i rëndomtë burokratik. Por në të vërtetë ai fshihte një hile të madhe kundër shtetit, e cila […]

Read More
Editorial Kryesore

Kur klasës së mesme mirëqenia i përcakton vetëdijen demokracia është e pamundur !

Irena Beqiraj Barrington Moore pohonte : “Pa borgjezi nuk ka demokraci! Teoria e modernizimin kishte në bazë një koncept të thjeshtë -” rritja ekonomike çon në krijimin e një klasë të mesme të fortë dhe një klasë e mesme e fortë është mekanizmi që trasformon rritjen ekonomike në rritje të kërkesave për demokraci. Në një […]

Read More
Editorial Kryesore Lajme nga vendi

Mbyllni Tirana DC-në

Klodian Tomorri Tirana DC u krijua në tetor të vitit 2020 si shoqëri aksionere me pronare 100 për qind Bashkinë e Tiranës. Kompania u krijua me qëllim që të hynte në biznesin e ndërtimit dhe atij të rindërtimit. Por sot që ka hyrë në vitin e katërt, kompania nuk ka kryer asnjë aktivitet ekonomik. E […]

Read More
Editorial Kryesore Lajme nga vendi

Drejtesi dhe statistike

Beni nje eksperiment te thjeshte. Merrini nominalisht fituesit e provimit te magjistratures dhe futini tek lista e patronazhisteve. Pjesa derrmuese e tyre rezultojne si votues te sigurte te Partise Socialiste. Pastaj beni dhe nje kerkim te thjeshte ne google. Do te rezultoje qe shumica derrmuese e tyre figurojne si te punesuar ne institucionet me politike […]

Read More
Editorial Kryesore Lajme nga vendi

Hijet e inceneratorëve në “goditjen” italiane ndaj Ramës

Në cunamin e madh të polemikave që shkaktoi dokumentari investigativ i Report në Rai 3, kaloi në heshtje një detaj ndoshta jo pa rëndësi. Shpesh djalli qëndron në detaje thonë dhe me sa duket as këtë herë nuk ishte ndryshe. Dy ditë pas transmetimit të emisionit, në kulmin e replikave me Edi Ramën, redaksia e […]

Read More
Editorial Kryesore

Rrugëtimi i legjendës

Klodian Tomorri Kur Armando Picchi ngriti trofeun e kampionatit të 10-të në vitin 1966 kishin kaluar 58 vjet nga lindja e Interit. Por thonë se historisë i pëlqen të përsërisë veten. Dhe kjo nuk mund të ishte më e vërtetë se kaq. U deshën sërish 58 vite të tjera, që Interi të përmbushte deka-n tjetër […]

Read More