21 Shkurt, 2024
Tirana, Albania
Kryesore Lajme nga vendi

Qeveria pezullon statusin strategjik për resortin në Plazhin e Gjeneralit

Qeveria ka pezulluar përkohësisht statusin e investitorit strategjik për resortin e kompanisë Mediterranean Wave në Plazhin e Gjeneralit, me arsyen se bie ndesh me Planin e Përgjithshëm Vendor të Kavajës. Komiteti i Investimeve Strategjike ka vendosur që statusi i investitorit strategjik që iu dha këtij subjekti në dhjetor të vitit 2021, të pezullohet derisa kompania […]

Read More
Kryesore Lajme nga vendi

Ligji i ri; Jo më Ferrari, Bentley dhe Rolls pa taksa për biznesmenët

Autoveturat 4+1 që blihen në emer të biznesit nuk do të klasifikohen më si shpenzime plotësisht të zbritshme për qëllime fiskale. Në ligjin e ri për Tatimin mbi të Ardhurat, përcaktohet se duke filluar nga 1 janari i vitit të ardhshëm bizneset do të mund të amortizojnë vetëm gjysmën e vlerës së automjetit. “Baza e […]

Read More
Kryesore Lajme nga vendi

Xhungla e gjyqësorit/ KLGJ: Gjykimi i një çështje në Apel zgjat 24 vjet

Nëse një qytetar apo një biznes kërkon drejtësi në Gjykatën Administrative të Apelit do t’i duhet të presë mesatarisht 24 vjet për ta marrë atë. Shifra alarmante është bërë publike nga Këshilli i Lartë i Gjyqësorit në raportin vjetor për sistemin gjyqësor. “Gjatë vitit 2022 ka vijuar të thellohet problematika e kohës së nevojshme për […]

Read More
Kryesore Lajme nga vendi

Qeveria synon të marrë 500 mln euro borxh me Eurobond në qershor

Qeveria do të dalë sërish këtë vit në tregun financiar ndërkombëtar për të marrë 500 milionë euro borxh përmes emetimit të një eurobondi të ri. “Eurobondi (komponent i huasë afatgjatë në financimin e huaj) pritet të emetohet me një vlerë indikative prej 59.3 mld lekë (500 mln Euro),” thuhet në dokumentin zyrtar për Planin Vjetor […]

Read More
Lajme nga vendi

BSH: Ekonomia më mirë se pritshmëritë, inflacioni do të ulet

Banka e Shqipërisë deklaroi se ekonomia shqiptare ka ecur më mirë se parashikimet gjatë muajve të fundit, teksa inflacioni është ulur dhe aktiviteti ekonomik është zgjeruar më shumë se sa pritej. Pas mbledhjes së radhës të Këshillit Mbikqyrës, Guvernatori Gent Sejko deklaroi se Banka e Shqipërisë pret që inflacioni të vijojë të ulet më tej, […]

Read More
Kryesore Lajme nga vendi

Apartamentet e bregdetit shqiptar marketohen në Londër

Kërkesa e të huajve për të blerë prona në bregdetin shqiptar pritet të rritet më shumë në vijim, teksa agjencitë e huaja imobiliare kanë filluar të marketojnë në mënyrë agresive investimet në zonat bregdetare të Shqipërisë. London Realty International, një agjenci imobiliare në Britaninë e Madhe do të zhvillojë në datën 15 maj në Londër […]

Read More
Kryesore Lajme nga vendi

Ulet tatimi për pagat nga 40 mijë deri në 60 mijë lekë

Nga data 1 qershor e këtij vitit të gjithë të punësuarit me pagë deri në 50 mijë lekë në muaj do të paguajnë zero tatim mbi pagën. Me miratimin e ligjit të ri për tatimin mbi të ardhurat, ka hyrë në fuqi edhe heqja e taksës për pagat deri në 50 mijë lekë, e cila […]

Read More
Lajme nga vendi

Nis kompesimi i kontributeve për 30 mijë punonjës

Bizneset në fushën e manifakturës dhe bujqësisë mund të aplikojnë në portalin e-Albania për të marrë kompesimin e rritjes së sigurimeve për çdo punësuar që kanë me pagë minimale në borderotë e tyre. Sipas vendimit të qeverisë, çdo biznes në manifakturë dhe bujqësi do të përfitojë 1674 lekë në muaj ndihmë nga qeveria për çdo […]

Read More
Kryesore Lajme nga vendi

Ligji i ri/ Gjobë 100 mijë usd kush neglizhon sigurinë kibernetike

Bankat, shoqëritë e sigurimit, spitalet si dhe një sërë subjektesh të tjera private dhe publike, të cilat bëjnë pjesë tek operatorët e infrastrukturës kritike apo të rëndësishme të informacionit, mund të përballen me gjoba deri në 100 mijë dollarë nëse neglizhojnë sigurinë kibernetike. Pas sulmit të hackerave iranianë, që paralizoi thuajse të gjitha shërbimet dixhitale […]

Read More
Kryesore Lajme nga vendi

BB: Ndërtimi mund të kërcënojë sistemin bankar

Banka Botërore paralajmëron se rritja e pandalshme e sektorit të ndërtimit në Shqipëri po shndërrohet në një risk për sistemin bankar. Në raportin e fundit ekonomik për vendet e Ballkanit Perëndimor, BB vëren se bankat shqiptare kanë ekspozimin më të lartë në rajon ndaj sektorit të ndërtimit duke u sugjeruar autoriteteve që të kenë kujdes […]

Read More