30 Maj, 2024
Tirana, Albania
Kryesore Lajme nga vendi

Drejt bursës së përbashkët të energjisë në Ballkan

Maqedonia e Veriut, Greqia, Shqipëria dhe Kosova kanë nënshkruar një memorandum mirëkuptimi për bashkimin e tregjeve të tyre të energjisë elektrike, si pjesë e një procesi që përfshin të gjitha vendet e Ballkanit. Lajmi u bë publik nga MEPSO, operatori i sistemit të transmetimit të Maqedonisë së Veriut.

“Një bashkim në një treg të vetëm të energjisë elektrike do të sjellë një epokë të re të bashkëpunimit energjetik, duke sjellë avantazhe të rëndësishme për Maqedoninë e Veriut, Shqipërinë, Kosovën dhe Greqinë në drejtim të përmirësimit të sigurisë energjetike, integrimit të burimeve të reja të energjisë dhe sigurimit të çmimeve më të ulëta të energjisë elektrike për konsumatorët,” thuhet në deklaratë.

Nënshkrimi i këtij memorandumi është pjesë e një procesi në të cilin të gjitha vendet e Ballkanit po punojnë tërësisht dhe pa rezerva, tha drejtori i përgjithshëm i MEPSO-s Zuhdi Enuz pas ceremonisë në kryeqytetin grek Athinë.

Sipas tij, bashkimi i tregjeve të energjisë elektrike në një treg të vetëm evropian do të përfitojë si për ekonominë ashtu edhe për konsumatorët

“Procesi i bashkimit të tregjeve të energjisë elektrike në një treg të vetëm evropian të energjisë elektrike është një mjet i fuqishëm për përmirësimin e likuiditetit të tregut, sigurimin e stabilitetit të rrjetit, integrimin e burimeve të rinovueshme të energjisë, rritjen e transparencës dhe konkurrencës. Nga të gjitha këto do të përfitojnë konsumatorët, ekonomitë dhe të gjithë pjesëmarrësit e tregut, pasi po krijohet një treg më dinamik dhe efikas i energjisë elektrike,” shtoi Enuz.

Krahas Enuzit, dokumenti u nënshkrua nga Simon Shutinovski, kryeshefi ekzekutiv i Operatorit Kombëtar të Tregut të Energjisë Elektrike të Maqedonisë së Veriut (MEMO), Marko Bislimovski, president i Komisionit Rregullativ për Shërbimet e Energjisë dhe Ujit (RKE) të Maqedonisë së Veriut, dhe përfaqësues të operatorëve të transmetimit si dhe bursave të energjisë elektrike dhe organet rregullatore nga Shqipëria, Kosova dhe Greqia.

Tregu i ditës përpara i Maqedonisë së Veriut u shtrua në fillim të këtij viti. MEMO e Maqedonisë së Veriut hapi tregun e saj të ditës në maj të këtij viti, pas fillimit të tregjeve të ditës përpara nga Bursa Shqiptare e Energjisë, ALPEX dhe Bursa Malazeze e Energjisë – MEPX ose BELEN.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *