15 Qershor, 2024
Tirana, Albania
Kryesore

E ardhmja e Interit në dilemë/ Të martën Zhang humbet aksionet, pronari i ri bëhet fondi amerikan Oaktree

Ndeshja e Zhang duket se ka përfunduar me një rezultat të pafavorshëm për të. Kjo nënkuptohet nga deklarata e dhimbshme, e lëshuar dje, në të cilën presidenti aktual akuzon Oaktree se ka “acaruar” me kërcënime ligjore përpjekjet për të gjetur një “zgjidhje miqësore” me fondin, i përcaktuar në mënyrë kurioze si “partner” dhe jo financues.

Një mesazh surreal me të cilin fajëson kreditorin për falimentimin e tij. E sigurt është se nesër skadon kredia e dhënë tre vite më parë pronarëve të Interit (jo klubit tëInterit) nga fondi amerikan, e garantuar me një peng mbi 99.6% të aksioneve të klubit të parkuara në një kompani Holding Luksemburgase.

Qëndrimi i Oaktree është i qartë, si ai i çdo kreditori: pret shlyerjen e kredisë, e cila duhet të mbërrijë të martën, sepse nesër është ditë pushimi në Luksemburg. Nëse kjo nuk ndodh, procedura për zbatimin e pengut do të fillojë menjëherë dhe pronësia e aksioneve do të kalojë nga Suning në Oaktree.

Inter, Oaktree është i paarritshëm
Në javët e fundit, Zhang fillimisht kërkoi një zgjatje të financimit të cilin fondi e mohoi, duke mos pasur, siç e kishim raportuar tashmë muajt e fundit, ndonjë avantazh të prekshëm. Më pas nisi të kërkonte një huadhënës të ri për të rifinancuar kredinë Oaktree, por negociatat e nisura me fondin amerikan Pimco nuk duket se kanë dhënë rezultate pozitive.

Në mungesë të surprizave të bujshme, Oaktree me siguri do të fitojë pronësinë e Interit të martën. Në deklaratën e tij, Zhang duket se parashikon mosmarrëveshje të mundshme ligjore, duke thënë se shpreson për një “zgjidhje paqësore”, por, në mungesë të një rimbursimi të plotë, pozicioni i Oaktree është i padiskutueshëm.

Pasi të jetë ekzekutuar pengu, një ekspert do të përcaktojë vlerën e Interit (neto nga borxhet dhe humbjet e shtyra në të ardhmen) dhe Oaktree do t’i duhet t’i paguajë Zhang tejkalimin e 390 milionëve që duhen për shlyerjen e huasë. Do të ishte teknikisht e mundur të konvertohej kjo diferencë, nëse ishte pozitive, në një pjesë të pakicës, e cila do të lejonte Zhang, marzhet e manovrimit të të cilit mbeten shumë të kufizuara, të fitonte nga një rishitje e mundshme.

E ardhmja e Interit
Shumë pyesin se çfarë do të ndodhë një ditë pas ndryshimit të pronësisë, veçanërisht nëse stili i menaxhimit dhe qasja ndaj tregut do të ndryshojë. Duhet theksuar se Oaktree nuk kishte në plan blerjen e Interit, por financoi Zhang me shpresën se do të gjente një blerës dhe do të merrte burimet për të shlyer kredinë nga shitja.

Në tre vjet, megjithatë, kjo nuk ka ndodhur pavarësisht hulumtimeve nga Goldman Sachs dhe Raine. Kjo nuk do të thotë që fondi duhet ta shesë Interin menjëherë dhe në asnjë kusht. Në të vërtetë, hipotezat e një blerësi pranë qoshes nuk mbështeten, logjikisht e pamundur, pikërisht sepse në atë rast nuk do të ishte arritur zbatimi. Sot, propozimet e përfolura nga investitorët arabë duken edhe më të pamundura.

Oaktree ka të ngjarë të synojë të sigurojë vazhdimësinë e menaxhimit, në radhë të parë duke konfirmuar menaxhimin aktual i cili ka funksionuar mirë në kushte të vështira. Por edhe sigurimin e stabilitetit financiar të klubit, i cili sigurisht nuk do të rrezikohet nga kalimi nga një aksioner insolvent në një aksioner shumë më solid, siç kërcënon Zhang në deklaratë.

Megjithatë, Oaktree vështirë se do të jetë në gjendje të shtyjë ribalancimin ekonomik të menaxhimit (ende i pa arritur) duke mbuluar deficitet me injeksione të vazhdueshme kapitali.

Fondet lëvizin në një horizont financiar të qartë dhe të parashikueshëm. Ata përcaktojnë buxhete të sakta që nuk mund të hiqen, siç tregon përvoja e virtytshme e Elliott me Milanin. Në rinovimet e emrave të mëdhenj, drejtuesit do t’i duhet të ndjekin linja të përcaktuara, ashtu siç nuk ka gjasa që bilanci mes blerjeve dhe shitjeve të kthehet negativ në afat të shkurtër.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *