21 Shkurt, 2024
Tirana, Albania
Kryesore

Eurozona po shkon drejt një rritje të dobët për vitin e ardhshëm, thonë ekonomistët

Ekonomia e eurozonës pritet të ketë vetëm rritje modeste vitin e ardhshëm pavarësisht se pagat do të rriten më shpejt se inflacioni për herë të parë në tre vjet, sipas një sondazhi të ekonomistëve të Financial Times.

Pothuajse dy të tretat e 48 ekonomistëve të anketuar nga FT thanë se besonin se blloku i monedhës së vetme ishte tashmë në një recesion – zakonisht përkufizohet si dy tremujorë radhazi të prodhimit të brendshëm bruto që tkurret nga tremujori i mëparshëm.

“Ne nuk do ta përshkruanim këtë si një recesion të plotë; përkundrazi ne do ta karakterizonim këtë si stanjacion,” tha Paul Hollingsworth, kryeekonomist evropian në BNP Paribas. “Për më tepër, ne vazhdojmë të shohim një rikuperim gradual në 2024, në vend të përkeqësimit të mëtejshëm.”

Shumica e të anketuarve parashikojnë se tkurrja aktuale do të jetë e cekët dhe jetëshkurtër, me një rritje të lehtë pozitive që do të kthehet në tremujorin e parë të 2024. Megjithatë, ata prisnin që viti i ardhshëm të sillte vetëm rritje të dobët dhe paralajmëruan se normat e larta të interesit, trazirat e mundshme të tregut të energjisë dhe paqëndrueshmëria gjeopolitike mund të shkaktojë akoma një rënie më të thellë.

Mesatarisht, ekonomistët e anketuar nga FT parashikojnë se ekonomia e eurozonës do të rritet me pak më shumë se 0.6 për qind vitin e ardhshëm. Shumica ishin më pesimistë se Banka Qendrore Evropiane dhe FMN, të cilat kanë parashikuar se ekonomia e bllokut do të rritet përkatësisht 0.8 për qind dhe 1.2 për qind vitin e ardhshëm.

Disa ekonomistë thanë se zgjedhja e mundshme e Donald Trump si president i SHBA-së për herë të dytë dhe mundësia që Ukraina të humbasë luftën e saj kundër Rusisë ishin ndër rreziqet që mund të tërhiqnin bllokun e monedhës së përbashkët evropiane në një periudhë rritjeje edhe më të dobët. Vítor Constâncio, ish-zëvendëspresident i BQE-së, tha se rreziqet e mëdha për Evropën ishin një “recesion në Gjermani ose Itali dhe një fitore e Trump”.

Holger Schmieding, kryeekonomist në Berenberg, tha se fitorja e Trump ishte kërcënimi kryesor për perspektivën ekonomike të Evropës. “Nëse SHBA braktis Ukrainën dhe kërcënon BE-në me një luftë tregtare, Evropa dhe bota do të vuanin më shumë se SHBA,” tha ai.

Mahmood Pradhan, kreu i makroekonomisë globale në Amundi Asset Management, tha se rreziku më i madh për eurozonën ishte një “qëndrim i zgjatur kufizues i politikës monetare – duke përfshirë një ritëm më të shpejtë të zbërthimit të bilancit – dhe një politikë fiskale më pak mbështetëse, veçanërisht në Gjermani”.

Dy të tretat e të anketuarve mendonin se ekonomia e Gjermanisë do të kthehej në rritje pozitive vitin e ardhshëm pasi u tkurr për pjesën më të madhe të vitit 2023. Por Mark Wall, kryeekonomist evropian në Deutsche Bank, tha “politika dukshëm më e shtrënguar fiskale në Gjermani”, pas vendimit tw gjykatës së lartë të vendit e la qeverinë me një vrimë prej 60 miliardë eurosh në buxhetin e saj, që do të thotë se ekonomia e saj do të tkurret 0.2 për qind.

Më shumë se gjysma e ekonomistëve menduan se mund të ketë një tjetër goditje të furnizimit me energji vitin e ardhshëm, edhe pse Evropa hyri në këtë dimër me rezervuarët e saj të depozitimit të gazit natyror pothuajse plotësisht të mbushura dhe çmimet e naftës kanë rënë që nga fillimi i luftës së Izraelit kundër Hamasit në Gaza.

“Evropa mbetet e kufizuar nga furnizimi kur bëhet fjalë për energjinë, kështu që çdo shqetësim në lidhje me furnizimin me energji mund të ketë një rritje të mprehtë të çmimeve,” tha Katharine Neiss, kryeekonomiste evropiane në PGIM Fixed Income.

Sipas ekonomistëve, inflacioni në eurozonë pritet të bjerë afër objektivit prej 2 për qind të BQE-së në më pak se dy vjet. Ata parashikojnë se çmimet e konsumit do të rriten mesatarisht me pak më shumë se 2.5 për qind vitin e ardhshëm dhe pak më poshtë 2.1 për qind në 2025.

Këto parashikime janë pak më të ulëta se ato të BQE-së, e cila më herët në dhjetor parashikoi se rritja e çmimeve të zonës së euros do të ishte mesatarisht 2.7 për qind vitin e ardhshëm dhe 2.1 për qind në 2025.

Rritja e pagave pritet të jetë pak më pak se 4 për qind vitin e ardhshëm në eurozonë, sipas parashikimit mesatar në sondazhin e FT, i cili është më i dobët se parashikimi prej 4.6 për qind nga BQE, por do të thotë që të ardhurat reale të familjeve të rriten për herë të parë në tre vjet.

Shumica e ekonomistëve janë më të zymtë për perspektivën për tregun e punës vitin e ardhshëm sesa BQE. Mesatarisht, ata parashikojnë se papunësia do të rritet nga niveli më i ulët rekord i eurozonës prej 6.5 përqind në tetor në 6.9 përqind në fund të vitit të ardhshëm.

“Përtej rreziqeve politike dhe gjeopolitike, kërcënimi më i madh endogjen për ekonominë e eurozonës do të ishte një rënie në tregun e punës”, tha Sylvain Broyer, kryeekonomist evropian për Lindjen e Mesme dhe Afrikë në S&P Global Ratings. “Në një rast të tillë, rritja e të ardhurave reale mbi të cilat varet skenari i uljes së butë mund të zhduket në ajër”.

Çmimet e banesave do të bien me 1.6 për qind vitin e ardhshëm, parashikojnë mesatarisht ekonomistët, duke reflektuar rritjen e ngadaltë dhe normat dukshëm më të larta të interesave në të gjithë Evropën. Pothuajse gjysma e të anketuarve thanë gjithashtu se ishin të shqetësuar për një krizë të mundshme në sektorin e pronave komerciale, ndërsa një e katërta thanë se kjo nuk ishte një shqetësim.

Si dolën parashikimet e vitit të kaluar?
Jo keq. Një vit më parë, Evropa ishte ende duke u kapur me krizën energjetike të shkaktuar nga pushtimi i plotë i Ukrainës nga Rusia, gjë që shpjegon pse shumica e ekonomistëve të anketuar nga FT ishin paksa shumë pesimistë si për rritjen ashtu edhe për inflacionin.

Mesatarisht, ata parashikojnë se ekonomia e eurozonës do të tkurret pak më pak se 0.01 përqind këtë vit dhe inflacioni do të jetë mesatarisht pak mbi 6 përqind.

Falë një zhvendosjeje të shpejtë nga një varësi e madhe nga importet e gazit rus drejt burimeve të tjera të energjisë, blloku nuk ka performuar aq keq sa shumëkush kishte frikë. BQE-ja parashikoi këtë muaj se rritja do të ishte 0.6 për qind dhe inflacioni do të ishte 5.4 për qind këtë vit.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *