25 Qershor, 2024
Tirana, Albania
Kryesore Lajme nga vendi

Ikin studentët shqiptarë të mjekësisë, vijnë italianët

Ndërkohë që mungesa e mjekëve në Itali po bëhet endemike thuajse kudo, vijon ikja jo vetëm e “këmishave të bardha” jashtë vendit, por edhe e studentëve të mjekësisë që nuk arritën të hynin në fakultetet italiane, të ngelur në testin pranues. Megjithë “revolucionin” e futur nga ky vit akademik me Cisiac Online Test, akronimi Tolc, i cili pa gati 80 mijë kërkesa për testet e reja të pranimit për Mjekësi, Stomatologji dhe Mjekësi Veterinare në shiun e zakonshëm të polemikave dhe apeleve, atë të hyrjes. Aksesi i provimeve në ëndrrën e karrierës me “këmishën e bardhë” mbetet një pengesë e vështirë për t’u kapërcyer.

Pas “masakrës” që vetëm vitin e kaluar pa të paktën tre nga katër studentë të ngelen në testin e pranimit – 10 mijë më shumë se në 2021 – shumë prej tyre kanë marrë rrugën jashtë vendit. Shqipëria, Rumania, Bullgaria, por dhe Franca, shfaqen ndër destinacionet e preferuara për të kapërcyer barrierën e “numrit të kufizuar” të pranimeve në Itali.

Të dhënat zyrtare nga ministria italiane e arsimit tregojnë se janë mbi 56 mijë studentë italianë të të gjitha degëve, të cilët kanë zgjedhur një vend tjetër për të studiuar. Aq sa ëeb-i është mbushur tashmë me propozime nga agjencitë e udhëtimeve të cilat, ofrojnë paketa studimi jashtë vendit deri në 9 mijë euro në vit, përfshirë akomodimin dhe shpenzimet e jetesës.

Mjekësia në Tiranë
Pothuajse 700 studentë italianë në muajt e fundit janë përpjekur të aksesojnë universitetet e mjekësisë të Tiranës siç mësojmë nga renditja e publikuar nga kandidatët pak ditë më parë në Facebook. Në dispozicion për vitin e ri akademik në Universitetin privat “Nostra Signora del Buon Consiglio” ku mësimet zhvillohen në italisht, me profesorë nga Sapienza, ishin rreth 240 vende në Mjekësi, Farmaci, Fizioterapi dhe Shkenca Infermierie: në rastin e parë tentuan 476 të rinj italianë për 100 vende përveç 35 kërkesave për transferim nga Italia, në të dytin 43 aplikime për 37 vende, në dy të fundit rreth 134 të regjistruar për më pak se 80 regjistrime.

Testet e fundit
Duke u zhvendosur nëpër renditjen e testeve, zbulojmë se janë rreth 17 mijë kandidatë mbi pikën kaluese – rezultati minimal për pranim – krahasuar me 80 mijë aplikime dhe 19 mijë vende të disponueshme: me pak fjalë, numri i kufizuar jo vetëm që shkakton një masakër të kandidatëve, por nuk ndihmon as për të mbuluar nevojat.

Megjithatë, në Shqipëri, testi konsiderohet shumë më i përballueshëm, duke qenë i lirë nga pyetjet logjike shpesh absurde, si ato që ka testi i pranimit në shkollat italiane të mjekësisë, dhe mbi të gjitha pas vetëm një viti, edhe në bazë të një vendimi TAR, studentët mund të transferohen lirshëm në një universitet italian pa pasur nevojë të bëjnë ndonjë test tjetër.

Torino Cronaca

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *