30 Nëntor, 2023
Tirana, Albania
Kryesore

Italia akuzon Airbnb për evazion fiskal, i sekuestron 800 mln euro

Autoritetet italiane sekuestruan 779 milionë euro nga kompania Airbnb Ireland Unlimited Company, pronare e platformës së qirave afatshkurtra të të njëjtin emër. Tre persona që kanë mbajtur poste administrative brenda grupit nga viti 2017 deri në 2021 janë nën hetim. Lajmi u bë i ditur nga prokurori i Milanos Marcello Viola.

Me këtë hetim, mosmarrëveshja mes shtetit italian dhe shoqërisë së qiradhënies afatshkurtër arrin një pikë kthese. Ndërsa Airbnb pretendonte se nuk ishte e detyruar t’i paguante shtetit taksën e barabartë me 21%, Italia kërkoi interpretime të mëtejshme për dekretin e 2017, i cili trajtonte pikërisht këtë çështje. Pas një vendimi fillestar të Gjykatës Evropiane të Drejtësisë dhe më pas të Këshillit të Shtetit Italian (date 24 tetor 2023), prokuroria italiane mundi kështu të vazhdonte aktivitetin e saj të sekuestrimit.

Vlera e evazionit fiskal është 779 453 912 euro, për periudhën 2017-2021. Hetimet nga Njësia Tatimore e Gdf të Milanos janë kryer gjatë viteve 2022 dhe 2023.

Në dosjen e prokurorisë shkruhet se “nga kontrolli tatimor rezultoi se shoqëria nuk ka respektuar detyrimet e parashikuara nga neni 4 i Dekretit Legjislativ 50/2017, duke shmangur deklarimin dhe pagesën, si agjent në burim, të tatimit në burim të një shumë e barabartë me masën e sekuestrimit të marrë nga gjyqtari hetues, i llogaritur në masën 21% mbi tarifat e qirasë afatshkurtër prej 3.7 miliardë euro për periudhën 2017-2021 nga të ftuarit e ambienteve akomoduese të reklamuara nga platforma. Shumat i janë shlyer më pas pronarëve të pronave, pa komisionin e përdorimit të platformës dixhitale”.

Prandaj, krimi është ai i mosbërjes së një deklarate tatimore. Në teori, taksat duhet të ishin paguar nga pronarët individualë, megjithëse nuk ka siguri. Për botën e qirave afatshkurtra, ky është një revolucion: duke filluar nga sot, Airbnb do të duhet t’i paguajë menjëherë taksa shtetit italian.

Përgjigja e kompanisë
“Airbnb Ireland ka qenë në diskutime me Agjencinë e të Ardhurave që nga qershori 2023 për të zgjidhur këtë çështje. Jemi të habitur dhe të pikëlluar nga veprimi i shpallur nga Prokurori i Republikës të hënën. Ne kemi besim se kemi vepruar në përputhje të plotë me ligjin dhe synojmë të ushtrojmë të drejtat tona në lidhje me këtë çështje”. Kështu kompania në një shënim në lidhje me sekuestrimin.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *