25 Qershor, 2024
Tirana, Albania
Kryesore

Italia vesh mjekët me mburojë penale nga paditë masive

Një mburojë penale për mjekët dhe infermierët deri më 31 dhjetor 2024, e cila kufizon dënimin vetëm në rastet e neglizhencës së rëndë siç ndodhi gjatë pandemisë. Jakat e bardha dhe e gjithë bota e shëndetësisë kërkon që të rekuperojë njëfarë qetësie pas cunamit të Covid dhe këtë herë politika dëshiron t’i kënaqë: amendamentet, nga mazhoranca dhe opozita, në dekretin milleproroghe tani në shqyrtim janë gati të dhoma e cila parashikon kthimin e mburojës penale.

Një mburojë penale njëvjeçare për mungesat e stafit
Nëse gjatë Covid-it, mjekëve u dha mburojë penale për të shmangur paditë kundër personelit të kujdesit shëndetësor që merrej me emergjencën e pandemisë për të cilën terapitë që do të përdoreshin nuk ishin të njohura mirë, tani e njëjta mburojë do të mbrojë mjekët dhe infermierët nga rreziku i emergjencës së shkaktuar nga mungesa kronike e stafit dhe dështimi për të modernizuar spitalet.

Këto kushte e bëjnë të rrezikshme punën e atyre që veshin një pallto të bardhë. Ja arsyeja e zgjatjes (në realitet është “shtyrje”) e mburojës penale për gjithë vitin 2024 e cila do të përfshihet në dekretin që tani po shqyrtohet nga Dhoma e Senatit. Në veçanti, një amendament i shumicës (nënshkruesit e parë Francesco Ciancitto dhe Luciano Cioçhetti i Fratelli d’Italia) parashikon “kufizimin e dënimit vetëm në rastet e neglizhencës së rëndë” për të gjitha ato fakte “të kryera në ushtrimin e një profesioni të kujdesit shëndetësor, duke pasur parasysh situatën kontingjente të mungesës së rëndë të personelit”

Po punohet për reformën e neglizhencës mjekësore
Kjo masë duhet të jetë kalimtare dhe e vlefshme për një vit, por duhet të ofrojë bazën për të shkruar një reformë përfundimtare të neglizhencës mjekësore. Mburoja penale “vazhdon të zbatohet deri më 31 dhjetor 2024” krijon kohën e nevojshme për të nisur një reformë të përgjithshme të neglizhencës mjekësore dhe që varet si shpata e Demokleut mbi kokat e jakave të bardha.

Për këtë mjafton një statistikë. Kundër personelit shëndetësor në Itali ngrihen çdo vit mbi 35 mijë padi, të cilat në 97% të rasteve përfundojnë pa asgjë. Në fakt, një komision juristësh i krijuar nga ministri i Drejtësisë Carlo Nordio po punon edhe për reformën e neglizhencës mjekësore, i cili duhet të përfundojë punën në prillin e ardhshëm. Në çdo rast, do të mbetet gjithmonë e mundur që pacienti i dëmtuar të kërkojë kompensim financiar për dëmet e pësuar në proceset civile.

Mjekët në favor të mburojës, por kërkojnë reformë
Reagimet e profesionit të mjekëve për rifutjen e mburojës penale ishin pozitive: nga sindikatat tek shoqata mjekësore. Më e fundit në rend kronologjik është ajo e Fadoit, federatës së praktikantëve në spital: «Mund të përshëndesim vetëm vendimin për të përfshirë një mburojë penale, që i jep fund kauzave të pamatura. Ato që nga njëra anë gjenerojnë një mbetje të llogaritur në 13 miliardë euro midis kostove të mjekësisë mbrojtëse dhe sigurimeve dhe që nga ana tjetër janë një nga faktorët që shtyjnë pothuajse 40% të mjekëve të largohen nga sektori publik dhe një në dhjetë të ndryshojnë profesion siç dokumentohet nga hetimi ynë i fundit”, paralajmëron presidenti i Fadoi Francesco Dentali.

Në funksion të reformës së ardhshme kjo federatë sugjeron tre ndërhyrje: detyrimin për të pasur sigurim për autoritetet vendore shëndetësore të cilat ende mbështeten në vetë-mbrojtje në 50% të rasteve, duke u mbështetur në dispozitat buxhetore të cilat shumë shpesh janë konstatuar të pamjaftueshme për të përballuar kërkesat për kompensim; forcimi i institucionit të pajtimit dhe së fundi parashikimi i sanksioneve edhe për ata që ngrenë padi pa bazë.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *