15 Prill, 2024
Tirana, Albania
Kryesore Lajme nga vendi

Jo vetëm për studentët/ Programi Erasmus hapet edhe për biznesmenët

Kush tha që Erasmus është vetëm për studentët e universitetit? Mund të përfitojnë edhe ata që kanë një ide sipërmarrëse, ose kanë hapur një biznes së fundmi. Kjo është bërë e mundur nga një program i Komisionit Evropian që synon mbështetjen e sipërmarrjes dhe ndërkombëtarizimit, dhe i projektuar për sipërmarrësit e rinj ose aspirantë, pa kufij moshe.

Erasmus for Young Entrepreneurs, ky është emri i programit, konsiston në një kredi të pakthyeshme për të fituar një përvojë jashtë vendit, midis bashkëpunimit dhe tutorit, në një kompani tashmë të krijuar në sektorin e saj të interesit. Një kërkesë bazë? Të dish të paktën një gjuhë të folur në vendin e destinacionit. Por ata që marrin pjesë në program nuk janë vetëm sipërmarrës të rinj ose aspirantë, por edhe të ashtuquajtur pritës: sipërmarrës tashmë të themeluar, me të paktën tre vjet përvojë në menaxhimin e një kompanie.

Në çdo vend të përfshirë në Erasmus për Sipërmarrësit e Rinj ekziston një rrjet organizatash ndërmjetëse, të cilat marrin aplikimet, i vlerësojnë ato dhe shoqërojnë pjesëmarrësit e përzgjedhur gjatë gjithë procesit.

Nga njëra anë, sipërmarrësi aspirant, ose personi që ka krijuar së fundmi një kompani, ka mundësinë të mësojë dhe të testojë aftësitë e tij dhe idenë e tij të biznesit. Nga ana tjetër, duke pritur një person nga një vend tjetër, SME-të me përvojë kanë mundësinë të hapen ndaj ideve të reja, bashkëpunimeve të reja, madje edhe tregjeve të reja. Çdo shkëmbim duhet të sjellë përfitime për të dyja palët.

Në fakt, ndër shenjat e një shkëmbimi të suksesshëm është vazhdimi i bashkëpunimit edhe kur sipërmarrësi i ri të kthehet në shtëpi dhe ndoshta të dy kompanitë bëhen partnerë të qëndrueshëm me një marrëveshje sipërmarrjeje të përbashkët ose duke vendosur marrëdhënie furnizimi, siç lexohet në faqen e programit.

Sot, Erasmus për Sipërmarrësit e Rinj është zgjeruar duke përfshirë dhjetëra vende evropiane, nga Shqipëria në Ukrainë, nga Estonia në Francë.

Për të aplikuar duhet të zgjidhni një nga organizatat ndërmjetëse në faqen e internetit ëëë.erasmus-entrepreneurs.eu dhe të ndiqni udhëzimet. Më pas fillon një proces vlerësimi, i cili, nëse përmbyllet pozitivisht, hap dyert për platformën që bashkon të gjithë pjesëmarrësit e programit, si sipërmarrës të rinj ashtu edhe mikpritës, dhe që sugjeron partnerë të mundshëm me interes bazuar në gjuhët e njohura dhe idenë e sipërmarrjes.

Nëse sipërmarrësit të ri i duket interesante një kompani, ai propozon idenë e tij përmes platformës. Dhe nëse kompania pritëse e vlerëson pozitivisht, fillon shkëmbimi, me një kohëzgjatje prej një deri në gjashtë muaj të cilat mund të ndahen në periudha të ndryshme në varësi të nevojave. Një raport i aktiviteteve tuaja duhet të dërgohet çdo dy javë dhe kredia e pakthyeshme përbëhet nga një ndihmë mujore, shuma e së cilës ndryshon në varësi të vendit të destinacionit, për të ndihmuar në mbulimin e kostove të transferimit, ushqimit dhe akomodimit të sipërmarrësit të ri ose aspirant jashtë vendit.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *