15 Qershor, 2024
Tirana, Albania
Kryesore Lajme nga vendi

KE miraton planin e Rritjes për Ballkanin Perëndimor/ Rama: Moment historik i rëndësishëm që i paraprin fillimit të zbatimit

Këshilli i Evropës miratoi planin e Rritjes ekonomike për Ballkanin Perëndimor, një instrument i ri për të mbështetur reformat e lidhura me anëtarësimin në BE dhe rritjen ekonomike në rajon. Ky plan do të zbatohet në periudhën 2024-2027 dhe pritet të ofrojë deri në 2 miliardë euro grante dhe 4 miliardë euro kredi për gjashtë partnerët e Ballkanit Perëndimor të BE-së në vitet e ardhshme.

Qëllimi kryesor i instrumentit është të mbështesë harmonizimin e partnerëve të Ballkanit Perëndimor me vlerat, ligjet, rregullat, standardet, politikat dhe praktikat e BE-së, me synimin për anëtarësimin në të ardhmen në BE, si dhe integrimin e tyre progresiv në tregun e përbashkët dhe social të BE-së.

Plani do të mbështesë një sërë reformash socio-ekonomike themelore, duke përfshirë ato që lidhen me sundimin e ligjit dhe të drejtat themelore.

Mbështetja në kuadër të objektit do të ofrohet nëpërmjet: Kornizës së Investimeve të Ballkanit Perëndimor (WBIF), në formën e granteve dhe huave, për investimet që mbështesin Agjendat e Reformës, të tilla si investimet në projektet e infrastrukturës (3 miliardë euro); huatë e disbursuara drejtpërdrejt në buxhetet e partnerëve të Ballkanit Perëndimor për të përshpejtuar rritjen bazuar në reformat kryesore socio-ekonomike (3 miliardë euro)

Pagesat do të bëhen dy herë në vit, me kusht që partnerët të përmbushin hapat cilësorë dhe sasiorë të përcaktuar në agjendat e tyre respektive të reformës.

Pas miratimit të këtij Plani ka reaguar në rrjetet sociale edhe kryeministri Edi Rama.

“E përshëndes miratimin sot nga Këshilli Evropian të Planit të Rritjes për Ballkanin Perëndimor. Ky është një moment historik i rëndësishëm që i paraprin fillimit të zbatimit të tij, për të cilin ne jemi plotësisht të përgatitur dhe entuziastë.

Plani i Rritjes injekton një vrull të ri në procesin e zgjerimit, me një theks të veçantë në fusha vendimtare si sundimi i ligjit, transparenca dhe reformat. Për më tepër, ai prezanton burime të reja financiare për vendet e Ballkanit Perëndimor, në varësi të performancës së tyre. Fantastike të shohësh në realitet ato për të cilat je përpjekur të ndodhin prej shumë kohësh. Faleminderit të gjithëve atyre që janë përfshirë.

Shqipëria ka paraqitur një Reform-Agjendë jashtëzakonisht ambicioze që do të ekzekutohet gjatë tre viteve të ardhshme. Kjo agjendë synon ta afrojë vendin drejt së ardhmes si pjesë përbërëse e familjes evropiane.

I pres me padurim diskutimet në Samitin e ardhshëm në mes të Majit në Malin e Zi piktoresk.”

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *