30 Nëntor, 2023
Tirana, Albania
Kryesore

Komisioni Europian ul parashikimin për rritjen e Eurozonës

Ekonomia e Eurozonës do të rritet më ngadalë këtë vit sesa pritej më parë, por do të shmangë një recesion teknik dhe rritja do të rimëkëmbet vitin e ardhshëm, parashikoi të mërkurën Komisioni Evropian.

Krahu ekzekutiv i BE-së uli parashikimin e rritjes për 20 vendet që ndajnë euron për vitin 2023 në 0.6% nga 0.8% që pritej në shtator, sepse inflacioni i lartë, rritja e normave të interesit dhe kërkesa e dobët e jashtme patën një efekt më të rëndë se sa pritej.

Në tremujorin e tretë ekonomia e Eurozonës u tkurr me 0.1 për qind. Por rritja pritet të fillojë rimëkëmbjen në tremujorin e fundit, ku prodhimi vlerësohet se do të zgjerohet me 0.2 për qind dhe dhe në përgjithësi për vitin 2024 rritja ka të ngjarë të jetë 1.2% duke u përshpejtuar në 1.6% në 2025.

“Aktiviteti ekonomik pritet të rritet gradualisht ndërsa konsumi rimëkëmbet në anën e pasme të një tregu të fortë pune të qëndrueshme, rritjes së qëndrueshme të pagave dhe lehtësimit të vazhdueshëm të inflacionit,” tha Komisioni.

“Megjithë politikën monetare më të shtrënguar, investimet parashikohet të vazhdojnë të rriten, të mbështetur nga bilancet e përgjithshme solide të korporatave ”, tha Komisioni.

Inflacioni, të cilin Banka Qendrore Evropiane dëshiron ta mbajë në 2.0% në afat të mesëm, do të lehtësohet në 3.2% vitin e ardhshëm nga 5.6% që pritet në 2023 dhe do të ngadalësohet më tej në 2.2% në 2025.

Deficiti i agreguar buxhetor i zonës së euros do të tkurret në 2.8% të PBB-së në 2024 nga 3.2% e parë këtë vit dhe do të lehtësohet më tej në 2.7% në 2025, nën kufirin e BE-së prej 3.0% të PBB-së.

“Shkaku kryesor i kësaj rënie është vendosur të jetë reduktimi i konsiderueshëm i masave të lidhura me energjinë vitin e ardhshëm dhe heqja e tyre në vitin 2025”, tha Komisioni.

Por Franca, Italia, Sllovakia, Malta dhe Belgjika do të kenë deficite buxhetore shumë mbi 4.0% të PBB-së si vitin e ardhshëm ashtu edhe në 2025 sipas parashikimeve të Komisionit, gjë që ka të ngjarë të shkaktojë hapa disiplinorë të BE-së kundër këtyre vendeve.

Borxhi publik i agreguar i eurozonës do të lehtësohet, parashikoi Komisioni, duke rënë në 89.7% të PBB-së në 2024 nga 90.4% që pritet këtë vit dhe duke u ulur më tej në 89.5% në 2025.

“Kjo mbështetet nga inflacioni i lartë, ndërsa normat më të larta të interesit për emetimin e borxhit të ri rrisin shpenzimet e interesit vetëm gradualisht duke pasur parasysh maturimin mesatar të gjatë të borxheve publike në BE,” tha Komisioni.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *