15 Prill, 2024
Tirana, Albania
Kryesore

Kompania celulare hungareze braktis projektin e javës 4 ditore të punës për shkak të rezultateve zhgënjyese

Magyar Telecom do të rikthejë javën standarde të punës teksa një projekt pilot për të testuar javën e shkurtër me 4 ditë pune përfundoi me rezultate zhgënjyese.

“Në verën e vitit 2022, Magyar Telekom nisi programin e tij pilot për të testuar javën e punës 4-ditore. Gjatë një eksperimenti unik në tregun hungarez të punës, kompania studioi mundësinë e një orari 4-ditor të punës me pagë dhe kushte të pandryshueshme në një mjedis të madh kompanie me pjesëmarrjen e 300 punonjësve. Duke përmbledhur rezultatet e një eksperience njëvjeçare e gjysmë, u bë e qartë se modeli 4-ditor nuk mund të zbatohet në mënyrë uniforme për të gjithë punonjësit, kështu që kompania vendosi të mbyllë projektin dhe të vazhdojë të kërkojë një zgjidhje që mund të sigurojë përmirësimi i ekuilibrit punë-jetë në një rreth të gjerë,” deklaroi kompania përmes një njoftim zyrtar.

Sipas kompanisë që zotërohet nga Deutsche Telekom, pas reagimeve fillestare pozitive, sondazhet zbuluan se gjatë periudhës afatgjatë të testimit, jo të gjitha fushat dhe punonjësit ishin në gjendje të kryenin detyrat e tyre me të njëjtin efikasitet. Ndërsa disa nga punonjësit i zgjidhën pa pengesa detyrat gjatë 4 ditëve më intensive, u bë e qartë se shumica e tyre nuk mund të punonin me efikasitet në këtë model për shkak të natyrës së punës ose situatës së tyre të jetës. Për më tepër, bashkërendimi afatgjatë i ekipeve me orare të përziera të punës paraqiste gjithashtu sfida.

Pas një viti e gjysmë testimi, u bë e qartë se nuk do të ishte e mundur që java 4 ditore e punës të përdoret në mënyrë uniforme nga të gjithë punonjësit dhe sektorët, për shkak të kufizimeve individuale ose të procesit të punës, ndaj ky orar do të përfaqësonte rreziqe biznesi në afat të gjatë.

“Në dritën e kësaj, menaxhmenti i kompanisë ka vendosur të veprojë me përgjegjësi dhe të mbyllë periudhën pilot të javës 4-ditore të punës më 29 shkurt 2024, me përpjekje të vazhdueshme për të gjetur një zgjidhje që mund të ndërmerret nga sa më shumë kolegë të jetë e mundur dhe në përgjithësi siguron një përmirësim të balancës punë-jetë,” njoftoi Magyar Telekom.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *