15 Prill, 2024
Tirana, Albania
Lajme nga vendi

Kompensimi i pronave, Kushtetuesja i hap rrugë rifillimit të procesit

Një muaj pasi shqyrtoi ankesat e Komunitetit Mysliman për disa nene dhe pika të ligjit “Për trajtimin e pronave dhe përfundimin e proceseve kalimtare të pronësisë”, Gjykata Kushtetuese ka vendosur lënien në fuqi të këtij ligji.

Më pak se 30% e pronave të Komunitetit Mysliman janë kthyer apo kompensuar ndër vite, ndërsa nga ndryshimet e bëra në ligj u pretendua se preken edhe rreth 160 aplikime të tjera, që rrezikojnë të dalin me vlerë negative, apo të konsiderohen të ezauruara. Ndër të tjera, Komuniteti Mysliman i Shqipërisë kishte kundërshtuar edhe një nen të ligjit të miratuar në 2022 në të cilin përcaktohet se indeksimi i faturës së kompensimit do të bëhet deri në momentin e publikimit të vlerës së kompensimit dhe jo deri në momentin që bëhet ekzekutimi i saj, sikundër është rekomanduar edhe nga Gjykata e Strasburgut.

Gjykata Kushtetuese, pasi mori në shqyrtim kërkesën dhe pretendimet e parashtruara nga kërkuesi, si dhe prapësimet e subjekteve të interesuara, Kuvendit të Shqipërisë, Këshillit të Ministrave dhe Agjencisë së Trajtimit të Pronës dhe me shumicë votash vendosi rrëzimin e kërkesës.

Në fillim të muajit nëntor 2023, pas pranimit të kërkesës për shqyrtim nga Kushtetuesja, Agjencia e Trajtimit të Pronës përmes një deklarate vuri në dukje se ishte pezulluar procesi i shqyrtimit për 7000 dosjeve të patrajtuara, ndërsa rrezikohej edhe djegia e fondit të alokuar për këtë vit që llogaritej në vlerën 2.340 miliardë lekë.

Ndërkohë në fillim të vitit 2024, shoqata “Pronësi me Drejtësi”, ka depozituar pranë Kushtetueses ankimimin për shfuqizin e ligjit të rishikuar në vitin 2022, si edhe vendimet e miratuara në zbatim të tij.

Sipas të dhënave zyrtare, nga hyrja në fuqi e ligjit të rishikuar në vitin 2015 e deri në fund të vitit 2023 janë kompensuar 812 familje me një fond rreth 7.9 miliardë lekë, ndërsa janë shpërndarë 717 hektarë tokë nga fondi fizik.

Scan Tv

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *