25 Qershor, 2024
Tirana, Albania
Kryesore Lajme nga vendi

Korporata e Investimeve, shushunja që tret 700 mijë euro në vit për rroga dhe honorare

Në fund të vitit 2019, mes kundërshtimeve të hapura nga Fondi Monetar Ndërkombëtar, Parlamenti miratoi një ligj të propozuar nga qeveria për krijimin e Korporatës Shqiptare të Investimeve. E konceptuar si një shoqëri aksionare me pronar Ministrinë e Financave, Korporata u themelua në korrik të vitit 2020.

Objekti i aktivitetit të saj është nxitja e zhvillimit ekonomik nëpërmjet projekteve të investimit me potencial komercial në nivel qëndror, vendor dhe rajonal, në mbështetje të politikave shtetërore të zhvillimit. Po kështu, aktiviteti i saj përfshin vënien në përdorim me eficiencë të pronave shtetërore, kryerjen e investimeve duke mobilizuar kapital shtetëror ose privat dhe këshillimin e institucioneve publike në hartimin e projekte.

Kanë kaluar 3 vjet e gjysmë nga krijimi i Korporatës. Por cili është produkti i saj në funksion të zhvillimit të ekonomisë kombëtare? Përgjigjen e jep Kontrolli i Lartë i Shtetit.

“Aktualisht kjo shoqëri referuar gjendjes në regjistrin tregtar zotëron një kapital prej 4,318,000,000 lekë, edhe pse paraqitet me humbje dhe për tre vite nuk ka paraqitur e realizuar asnjë projekt,” konstaton KLSH në një raporti auditimi në Ministrinë e Financave.

Për ta thënë më shkurt, për 3 vjet e gjysmë Korporata e Investimeve ka qenë një institucion parazitar me vetëm një funksion; shpërblimin e zyrtarëve të ndryshëm të shtetit me honorare nga paratë e taksave të qytetarëve. Dhe fatura nuk është e vogël.

Miliona për burokratët

Në vitin 2021, Korporata e Investimeve e mbylli vitin me humbje 19.4 milionë lekë humbje. Por vitin që lamë pas humbjet u rritën në 69 milionë lekë ose rreth 680 mijë euro.

Korporata e Investimeve nuk ka asnjë të ardhur. Rrjedhimisht çdo shpenzim që ajo bën shkon drejtëpërdrejtë në humbje. Por cilat janë shpenzimet e saj.

Sipas bilancit të detajuar që AIC dorëzoi në Qendrën Kombëtare të Binzesit, për vitin e kaluar ajo pagoi 200 mijë euro si honorare për Këshillin Mbikqyrës, ndërsa rreth 280 mijë euro të tjera ishin shpenzimet e pagave për 11 punonjësit e Korporatës.

Por ndërsa taksapaguesit shqiptarë financojnë pagat dhe honoraret e zyrtarëve të Korporatës, produkt nuk ka kohë. Tipike e shoqërive e shtetërore.

Menaxhim për spital psikiatrik

Përtej parazitarizimit, tashmë ka dyshime të forta edhe për mënyrën se si menaxhohet kjo Korporata. Në 28 dhjetor të vitit të kaluar, aksionari i Koporatës, ministria e Financave ka marrë katër vendime.

Vendimi i parë për të rritur kapitalin e shoqërisë me 2 miliardë lekë. Vendimi i dytë për të ulur kapitalin e shoqërisë me 2 miliardë lekë. Vendimi i tretë për të anulluar rritjen e kapitalit të bërë në shtator, po 2 miliardë lekë. Vendimi i katërt për të rritur kapitalin e shoqërisë me 1.2 miliardë lekë.

Me pak fjalë, 4 vendime për rritje dhe ulje kapitali në një ditë. Praktikisht kjo interpretohet kështu. Një njeri merr një lopatë dhe hap një gropë. Pastaj e mbyll gropën sërish. Pastaj hap një gropë tjetër, pastaj e mbyll sërish.  

Këto janë punët e qeverisë. Hap gropa, mbyll gropa dhe digj taksat e qytetarëve.   

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *