12 Prill, 2024
Tirana, Albania
Kryesore Lajme nga vendi

Kosova hyn në tregun e “ditës përpara” në Bursën Shqiptare të Energjisë

Pothuajse tetë vjet pas ndërtimit të linjës së tensionit të lartë, kompanitë e tregtimit të energjisë elektrike në Shqipëri dhe Kosovë tani po marrin pjesë në një treg të përbashkët të ditës.Plani për integrimin e tregjeve të energjisë elektrike të Kosovës* dhe Shqipërisë po bëhet realitet. Bursa Shqiptare e Energjisë (ALPEX) nisi ankandet e një dite përpara në modalitetin e bashkimit të tregut për dy zonat e ofertave. Dita e parë e dorëzimit është 1 shkurt.

Ky zhvillim vjen pas miratimit nga Zyra e Rregullatorit për Energji (ZRRE) e Kosovës* të kërkesës së ALPEX për fillimin e tregtimit. Operatori i Sistemit të Transmisionit (OST) i Shqipërisë zotëron 57.25% dhe Operatori i Sistemit të Transmisionit dhe Tregut të Kosovës (KOSTT) zotëron pjesën e mbetur të aksioneve. ALPEX u krijua në tetor 2020. Ajo filloi tregtimin në treg në prill të vitit të kaluar.

Shqipëria, Kosova janë bllok të veçantë kontrolli nën ENTSO-E
Një nga hapat më të rëndësishëm drejt bashkimit të tregut ishte ndërtimi i linjës 400 kV ndërmjet Shqipërisë dhe Kosovës në vitin 2016.

Më pas, KOSTT u largua nga zona rregullatore serbe e bllokut SMM me Malin e Zi dhe Maqedoninë e Veriut në kuadër të Sistemit Energjetik të Evropës Kontinentale dhe formoi bllokun e kontrollit të AK me OST-në e Shqipërisë në vitin 2020 nën Rrjetin Evropian të Operatorëve të Sistemit të Transmetimit (ENTSO-E).

Grupi i ri i anëtarëve janë kompanitë e energjisë elektrike në pronësi të qeverisë
Bursa shqiptare e energjisë ka 16 anëtarë. Që nga mesi i nëntorit, Korporata Energjetike e Kosovës (KEK), e kontrolluar nga qeveria, KOSTT, Ibër-Lepenc, që operon me hidrocentralin në Ujman (Gazivodë) dhe Ndërmarrja me Energji Elektrike e Kosovës (KESCO) iu bashkuan tregut të ditës përpara.

Kryetari i Bordit të ZRRE-së, Ymer Fejzullahu, theksoi përpjekjet drejt bashkimit të tregut me Maqedoninë e Veriut dhe Greqinë. Zyrtarët dhe rregullatorë të lartë nënshkruan memorandume mirëkuptimi në nëntor. Përpjekja mbështetet nga Shtetet e Bashkuara. Platforma e brendshme e Maqedonisë së Veriut për ditën përpara u lançua në maj.

SEEPEX i Serbisë po drejton tregun më të zhvilluar të organizuar të energjisë elektrike në Ballkanin Perëndimor

Sa për pjesën tjetër të Ballkanit Perëndimor. MEPX ose BELEN i Malit të Zi ka operuar tregtimin e energjisë në këtë segment që nga prilli. Bursa SEEPEX e Serbisë është e vetmja e plotë në rajon, pasi prezantoi tregun brenda ditës të energjisë elektrike në korrik.

Pronarët e saj – OST Elektromreža Srbije e Serbisë (EMS, 75%) dhe Bursa Evropiane e Energjisë (EPEX Spot, 25%) – krijuan Bursën e Energjisë Alpine-Adriatik Danub – ADEX në dhjetor 2022 me operatorin e sistemit të transmetimit të Sllovenisë ELES, ku secili prej partnerëve ka 33.3% të aksioneve. Diskutimet janë duke u zhvilluar për t’u bashkuar me shkëmbimin HUPX të Hungarisë.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *