15 Prill, 2024
Tirana, Albania
Kryesore

Lagarde sinjalizon uljen e normës bazë në qershor teksa inflacioni po stabilizohet

Presidentja e Bankës Qendrore Evropiane Christine Lagarde sinjalizoi se politikëbërësit mund të jenë në gjendje të ulin normat e interesit në qershor, pasi parashikimet e reja treguan se inflacioni arrin objektivin prej 2% në 2025.

Duke folur pas mbledhjes së Këshillit Mbikqyrës të ECB, Lagarde tha se ka një ngadalësim të caktuar të çmimeve të konsumit, por se ajo dhe kolegët e saj nuk janë “mjaftueshëm të sigurt” aktualisht për të filluar lehtësimin monetar.

“Ne kemi nevojë për më shumë prova, më shumë detaje,” u tha ajo gazetarëve të enjten në Frankfurt, duke theksuar shifrat e ardhshme mbi pagat. “Ne e dimë se këto të dhëna do të vijnë në muajt e ardhshëm. Ne do të dimë pak më shumë në prill, por do të dimë shumë më shumë në qershor”.

BQE, ashtu si Rezerva Federale dhe Banka e Anglisë, po mendon se kur duhet të fillojë të zhbëjë shtrëngimin e paprecedentë monetar. Ndërsa rritja e çmimeve në zonën e euros me 20 vende është afër objektivit, zyrtarët atje janë të kujdesshëm për uljen shumë shpejt dhe duan siguri se rritja e pagave është nën kontroll.

Perspektiva e fundit tremujore e BQE-së ofroi inkurajim të fortë, duke e vendosur inflacionin në 2.3% këtë vit – nga 2.7% në dhjetor – dhe duke rishikuar parashikimin e 2025-ës në 2%. Për vitin 2026, ende shihet në 1.9%.

Ndërkohë, ekonomia parashikohet të zgjerohet me 0.6% në 2024 kundrejt 0.8% më parë.

Projeksionet e përditësuara të inflacionit do të mbështesin pritjet e investitorëve që ulja e parë e normës do të arrijë në qershor. Tregjet tani po vlerësojnë një pikë përqindje të plotë të lehtësimit të BQE-së në vitin 2024, ndërsa ekonomistët mendojnë se do të ketë tre ulje.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *