24 Korrik, 2024
Tirana, Albania
Kryesore

Lamborghini shkurton javën e punës në 4 ditë për të gjithë punonjësit

Në Lamborghini, mbërrin java e shkurtër për të gjithë, edhe për punëtorët, me shkurtim orari deri në 31 ditë në vit. Mbrëmë prodhuesi i automjeteve arriti marrëveshjen sindikale me Fiom dhe Fim për kontratën suplementare të kompanisë. Marrëveshja u arrit pas një viti negociatash dhe në ditët në vijim ajo do të paraqitet në mbledhjet e punëtorëve dhe do të hidhet në votim.

Reduktimi i orëve
Reduktimi i orarit të punës parashikon alternimin e një jave 5-ditore dhe një jave katër-ditore për stafin e prodhimit ose atë të lidhur me prodhimin, i cili punon në dy turne (mëngjes dhe pasdite) dhe qendror: ky është një reduktim i përgjithshëm prej 22 ditësh pune në vit. Në vend të kësaj do të ketë një javë 5-ditore dhe dy javë 4-ditore për prodhimin ose stafin e lidhur me prodhimin që punon në një regjim me tre turne (mëngjes, pasdite dhe natë): në këtë rast reduktimi i përgjithshëm do të jetë 31 ditë pune në vit. Për më tepër, 16 ditë më pak në vit do të ketë për punëtorët që nuk janë në sektorin e prodhimit, ndërsa 12 ditë më pak janë parashikuar për punonjësit e zyrës. Për këtë kategori të fundit do të jetë e mundur të përfitojnë deri në 12 ditë pune në muaj nga shtëpia.

Primi rritet
Marrëveshja përcaktoi gjithashtu një rritje të konsiderueshme në bonusin e vazhdimësisë së rezultatit vjetor, i cili do të shkojë nga 332 euro në 2022 në 2,200 euro në 2026 (me një rritje në 1000 euro në 2023, 1400 në 2024 dhe 1800 në 2025). Bonusi i ri i Performancës do të jetë 4 mijë euro.

Për më tepër, parashikohen rritje në shtesat e ndryshme të lidhura me prodhimin dhe për rritjen e aftësive të punonjësve. Shuma totale që do t’u paguhet çdo vit punonjësve të Lamborghini, përveç pagës së parashikuar nga Kontrata Kombëtare, do të rritet kështu nga 13.500 euro në afërsisht 16 mijë euro (nga të cilat 4.000 janë të ndryshueshme dhe 12.000 janë të sigurta). Me pagën e nëntorit 2023 (paguar më 11 dhjetor) do të paguhet edhe një bonus i jashtëzakonshëm, i lidhur me gjashtëdhjetëvjetorin e kompanisë, i barabartë me 1,063 euro.

Kontrata
Kushte të reja edhe për kontratën ku parashikohet lufta kundër kontratave pirate dhe inkurajimi i marrëveshjeve suplementare të nivelit të dytë brenda komunitetit të vendit të prodhimit.

Prindërimi
Negocimi çoi gjithashtu në prezantimin e mjeteve të ndryshme për të mbështetur prindërimin dhe për të luftuar dhunën gjinore. Leja me pagesë do të krijohet në rastin e birësimit dhe kujdestarisë së një fëmije dhe për përfshirjen e fëmijëve në çerdhe apo kopshte, si dhe një rritje 10% e kontributit të kompanisë për lejen prindërore e cila arrin në 80% të pagës. Përsa i përket luftës kundër dhunës gjinore, trajnimi është bërë i detyrueshëm, në bashkëpunim me shoqatat që operojnë në zonë për këtë temë, ngrihet edhe një grup pune për “novacionin social” me synim fitimin e të drejtave të reja qytetare.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *