15 Qershor, 2024
Tirana, Albania
Lajme nga vendi

Leja Unike, viza që po tërheq nomadët dixhitalë në Shqipëri

Viza për nomadët dixhitale në Shqipëri, e njohur zyrtarisht si Leja Unike, u mundëson shtetasve të huaj, që punojnë në distancë, të jetojnë në vendin e bukur mesdhetar deri në pesë vjet.  E prezantuar në fillim të vitit 2022, Leja Unike ka bërë që shumë shtetas të huaj që punojnë në distancë të zbulojnë qytetet e mrekullueshme bregdetare të Shqipërisë, duke e bërë atë një destinacion nomad dixhital në rritje.

Aktualisht në Shqipëri mendohet të ketë rreth 500 punonjës lëvizës digjitalë. Përveç Tiranës, Durrësi, Shkodra dhe Vlora janë qytetet ku po qëndrojnë pjesa më e madhe e tyre. Përmes lehtësirave, si heqja e detyrimit për të paguar rezidencë tatimore për një vit, po synohet rritja e nomadëve digjitalë në Shqipëri. Kjo sepse në shtetet e BE, çdo nomad digjital sjell mesatarisht rreth 1,800 € në muaj, 10 herë më shumë të ardhura në ekonominë lokale, sesa një turist standard i zakonshëm.

Afati fillestar i vizës është i vlefshëm për një vit dhe është i rinovueshëm deri në pesë vjet. Më pas, aplikohet për qëndrim të përhershëm. Aplikantët kryesorë mund të përfshijnë anëtarë të afërt të familjes në aplikimet e tyre për vizë nomade dixhitale në Shqipëri.

Procesi i aplikimit për vizë nomad dixhitale për Shqipërinë kryhet i gjithi online, duke e bërë atë një nga vizat dixhitale nomade më të lehta për të aplikuar. Është e rëndësishme të theksohet se ata që jetojnë në Shqipëri me vizën nomade dixhitale do të bëhen rezidentë tatimorë dhe do t’i nënshtrohen tatimit mbi të ardhurat lokale.

Shqipëria i bashkohet vendeve të tjera të Mesdheut, si Kroacia, Mali i Zi, Greqia, Malta dhe Italia, në ofrimin e vizave dixhitale nomade.

Kërkesat për vizë nomad dixhitale për Shqipërinë
Për t’u kualifikuar për të aplikuar për vizën nomad dixhitale të Shqipërisë, shtetasit e huaj duhet të plotësojnë kriteret e mëposhtme;

Pasaportë e vlefshme – Duhet të kenë një pasaportë të vlefshme

Punë në distancë – Duhet të punojnë nga distanca si punonjës ose profesionist i pavarur për një kompani ose klientë të vendosur jashtë Shqipërisë

Të ardhura mbi 315 dollarë në muaj – Duhet të vërtetojnë se fitojnë të paktën 9,800 dollarë në vit. Përfshirja e një bashkëshorti ose personash në ngarkim mund të rrisë kërkesën për të ardhura minimale

Llogaria bankare shqiptare – Duhet të hapin një llogari bankare në Shqipëri për të depozituar pagën përpara aplikimit për vizën dixhitale nomad.

Dokument i pastër penal – Duhet të paraqesin një kontroll të pastër të historisë kriminale nga vendi i banimit në pesë vitet e fundit

Sigurimi Shëndetësor Ndërkombëtar – Duhet të kenë sigurim shëndetësor të vlefshëm me të paktën 30,000 € mbulim në Shqipëri

Adresa e Akomodimit – Duhet të japin adresën e vendit ku do të qëndroni në Shqipëri

 

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *