30 Nëntor, 2023
Tirana, Albania
Kryesore Lajme nga vendi

Ligj për të kufizuar centralet diellore në tokën bujqësore

Deputetët e Shqipërisë po punojnë për një projektligj që do të përcaktojë klasat e tokës bujqësore ku do të lejohen të ngrihen centralet diellore duke vazhduar paralelisht prodhimin e ushqimit.

Fotovoltaikët janë vënë në qendër të vëmendjes edhe në Ballkan në lidhje me shkëmbimin midis sigurisë së energjisë dhe sigurisë ushqimore. Ndërsa përgjithësisht njihet si një nga burimet më të pastra, ka çështje etike dhe ekonomike me energjinë diellore për t’u zgjidhur kur bëhet fjalë për panelet e montuara në tokë. Kritikët tregojnë rastet kur habitatet janë të rrezikuara dhe kundërshtojnë pushtimin e tokës së punueshme.

Komisioni përkatës në Kuvendin e Shqipërisë ka vënë në diskutim hartimin e një ligji që do të rregullonte çështjet në fjalë. Koncepti agrosolar po bëhet gjithnjë e më i popullarizuar në të gjithë botën pasi nënkupton aktivitete të njëkohshme bujqësore dhe prodhimin e energjisë elektrike.

Por në vend të montimit të paneleve sipër, projektet shpesh vijnë në lejimin e bagëtive të kullosin midis grupeve të vendosura në tokë, gjë që gjithsesi ul kostot e mirëmbajtjes.

Shqipëria ka më pak tokë të punueshme për frymë në Evropë

Ndër çështje të tjera, ligjvënësit po negociojnë nëse do të lejojnë investitorët në agrovoltaikë (të njohur gjithashtu si agrofotovoltaikë) të marrin tokën bujqësore të klasës 7. Në Shqipëri, shkalla shkon nga një fushë, më pjellore, në dhjetë.

Një version tjetër do të ishte që fillimisht të shteroheshin notat 8 dhe 9 dhe më pas të shkoni më tej nëse është e nevojshme. Deputeti Lefter Gështenja nga Partia Demokratike e Shqipërisë në opozitë, i cili sugjeroi një zgjidhje të tillë, shtoi se vendi ka më pak tokë të punueshme për frymë në Evropë, raporton A2 CNN.

Klasat 9 dhe 10 janë vetëm për fotovoltaikë, ndërkohë që aktiviteti bujqësor duhet të jetë i detyrueshëm në tokë me parqe diellore me notë 7 dhe 8, shkroi TV SCAN.

Fermerët, ambientalistët në ofensivë kundër investimeve false për energjinë e gjelbër

Dy projekte të mëdha të energjisë diellore sapo kanë nxjerrë në pah mosmarrëveshjet për çështjen e tokës në të njëjtin sektor në Bullgarinë e afërt. Vlen të përmendet se fermerët dhe ambientalistët po përballen me sfida të ngjashme me industrinë e energjisë së erës.

Ka gjithashtu polemika me pyjet, zonat e mbrojtura dhe aksesin në ujë dhe rreziqet nga llojet e tjera të instalimeve të energjisë së rinovueshme. Një teknologji e tillë e re është për fotovoltaikët lundrues, të quajtur gjerësisht floatovoltaikë. Nga ana tjetër, termocentralet që punojnë me qymyr dhe naftë kanë një ndikim shumë më të madh në shëndetin dhe natyrën.

Ndërsa në disa vende toka bujqësore po mbulohet me panele të montuara në tokë, përdorimi i potencialit të çatisë sapo ka filluar. Për më tepër, ka vende të gjera të përshtatshme krahas autostradave dhe hekurudhave, për shembull.

Panele diellore fleksibël mund të përdoren në sipërfaqe të përkulura. Zgjidhjet po shfaqen për materialet fotovoltaike që do të përdoren si dritare dhe mbulesa për serat. Një shembull tjetër është ndërtimi i mbulesave diellore mbi parkingje.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *