1 Dhjetor, 2023
Tirana, Albania
Kryesore Lajme nga vendi

Ligji i ri/ Përdhunuesit dhe trafikantët do detyrohen të kompesojnë viktimat

Ministria e Drejtësisë ka hedhur për konsultim publik Strategjinë e re Kombëtare për Mbrojtjen e Viktimave të Krimit 2024-2030. Pjesë e dokumentit është dhe propozimi për hartimin e një ligji, i cili do të detyrojë autorët e krimit që të kompesojnë financiarisht viktimat e trafikimit dhe ato të dhunës seksuale.

“Një vëmendje e shtuar në këtë strategji është hartimi i një programi për kompensimin e viktimave të krimit të trafikimit dhe dhunës seksuale nga autori i veprës penale ose shteti,” thuhet në dokument.

Për këtë qëllim në strategji thuhet se do të krijohet fondi kombëtar i kompesimit.

“Strategjia parashikon krijimin e fondit të përgjithshëm të kompesimit, ekzekutimin e vendimeve të formës së prerë për kompensimin viktimave, monitorimin procesit të kompensimit të viktimave në praktikë,” thuhet në dokument.

Shqipëria nuk ka ende një skemë për kompesimin e viktimave që bien pre e krimeve të trafikut apo atyre seksuale. Strategjia e hartuar nga ministria e Drejtësisë nuk zbulon se sa do të jenë shumat e kompesimit për viktimat e trafiqeve dhe dhunës seksuale.

Por një skemë të ngjashme kompesimi e ka Kosova, ku të dëmtuarit kompesohen menjëherë financiarisht me një shumë deri në 3 mijë euro.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *