19 Prill, 2024
Tirana, Albania
Kryesore

New York Times padit kompaninë e Mira Muratit për shkelje të të drejtave të autorit

New York Times paditi OpenAI, kompaninë që zotëron ChatGPT, dhe Microsoft për shkelje të të drejtave të autorit, duke hapur një front të ri në betejën intensive ligjore mbi përdorimin e paautorizuar të veprave të publikuara për trajnimin e inteligjencës artificiale.

Lajmi është raportuar nga vetë New York Times, që nënvizon se miliona artikuj të gazetës janë përdorur për të trajnuar chatbot (softuerin që simulon dhe përpunon bisedat njerëzore të shkruara ose të folura) të cilët tani po konkurrojnë me gazetat si një formë e besueshme informacioni. Çështja është gjithashtu e rëndësishme sepse do të ketë një ndikim të rëndësishëm në të gjithë industrinë e inteligjencës artificiale dhe atë mediatike, të cilët do ta shënojnë këtë datë në ditarët e tyre.

Çfarë thotë New York Times?
Siç thuhet në dokumentin që përmban ankesën, ChatGpt ka përdorur “miliona” artikuj të tyre, gjë që do ta bënte chatbot të aftë të konkurronte drejtpërdrejt me përmbajtjen e tij. Pasazhi nuk është i parëndësishëm. Sepse siç e dimë këto sisteme nuk deklarojnë se për cilat përmbajtje kanë trajnuar algoritmet e tyre.

Në këtë mënyrë ne nuk e dimë nëse ata kanë shkelur apo jo të drejtën e autorit. Prandaj, modelet e mëdha gjuhësore të OpenAI dhe Microsoft (LLM), të cilat fuqizojnë ChatGPT dhe Copilot, akuzohen se janë në gjendje të përmbledhin dhe imitojnë me besnikëri stilin shprehës të artikujve të botuar nga botuesi amerikan.

Në terma praktike do të thotë humbje e “abonimeve, licencave, reklamave dhe të ardhurave”. Për më tepër, modelet e mëdha gjuhësore akuzohen për “minim të gazetarisë cilësore”. Kjo është arsyeja pse të gjithë sytë e industrisë botuese ndërkombëtare do të përqendrohen te kauza.

Çfarë thonë Microsoft dhe OpenAi?
New York Times shkruan se u përpoq të arrinte një marrëveshje me Microsoft dhe OpenAi por nuk pati sukses. Për momentin nuk ka asnjë përgjigje zyrtare. Por ka një precedent. Javët e fundit, botuesi gjerman Axel Springel njoftoi se kishte bashkuar forcat me OpenAI për të ofruar përmbajtje nga grupi mediatik në përgjigje të pyetjeve të përdoruesve.

Sipas kushteve të këtij partneriteti, të cilin të dy palët e përshkruan si “një ngjarje të paprecedentë”, përdoruesit që bëjnë një pyetje në ChatGPT do të marrin përmbledhje të artikujve të botuar nga markat e Axel Springer, duke përfshirë Politico, Business Insider dhe gazetat Bild dhe Welt. Këto përmbledhje do të bazohen veçanërisht në artikuj që përndryshe do të kërkonin akses me pagesë.

Përtej këtij rasti, deri më tani gjigantët gjenerues të Inteligjencës Artificiale janë mbrojtur duke pretenduar se përmbajtjet e përdorura ishin pjesë e doktrinës amerikane të përdorimit të drejtë, e cila përcakton mundësinë e ripërdorimit, në rrethana të caktuara, të materialit të mbrojtur nga e drejta e autorit.

Sfondi i NYT me OpenAi
Kujtojmë se New York Times është një nga shumë media që kanë bllokuar aksesin e uebit të OpenAI në muajt e fundit, duke penguar kompaninë e Inteligjencës Artificiale të vazhdojë të nxjerrë përmbajtje nga faqja e saj e internetit dhe të përdorë të dhënat për të trajnuar modelet e saj. BBC, CNN dhe Reuters gjithashtu morën masa për të bllokuar aksesin e internetit të OpenAI.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *