21 Shkurt, 2024
Tirana, Albania
Kryesore

Panelet diellore/ Ja si të prodhoni maksimalisht energji edhe në dimër

Mijëra familje shqiptare janë duke instaluar panele diellore në çatitë e banesave të tyre për të siguruar energji. Por si mund të maksimizohet energjia e prodhuar nga këto panele edhe në dimër? Përgjigja vjen nga Agjencia Italiane për Teknologjitë e reja, e cila rekomandon 10 masa për ata që kanë instaluar apo planifikojnë të instalojnë panelet diellore mbi çatitë e banesave të tyre.

Modulet fotovoltaike funksionojnë mirë edhe gjatë stinës së ftohtë, pasi energjia e prodhuar varet nga drita e Diellit, jo nga intensiteti i nxehtësisë së tij. Megjithatë, gjatë kësaj periudhe të vitit, ato prodhojnë më pak energji sepse ka më pak orë rreze dielli dhe shpeshtësia e ditëve me re ose me shi është më e madhe.

Në veçanti, rekomandohet t’i kushtohet vëmendje maksimale orientimit, pjerrësisë dhe hijeve që mund të gjenerojnë vetë modulet diellore, si dhe madhësisë së saktë të baterisë, e cila duhet të jetë në proporcion me fuqinë e sistemit.

Dizenjoni sistemin
Për çdo ndërtesë është thelbësore të projektohet sistemi i përshtatshëm fotovoltaik: përcaktimi i komponentëve dhe fuqisë së nevojshme sipas ngarkesave dhe nevojave të përdoruesit ju lejon të reduktoni përmasat e tepërta dhe të përmbaheni kostot e investimeve dhe të mirëmbajtjes.

Maksimizoni orientimin dhe animin
Vlerat maksimale të prodhueshmërisë merren për panelet e ekspozuara në Jug. Është e rëndësishme të zgjidhni orientimin dhe prirjen që maksimizojnë prodhimin e paneleve në ndërtesë: ekspozimi ideal është drejt Jugut; Prodhueshmëria zvogëlohet përafërsisht me 3% nëse orientimi është 45° Jug-Lindje ose Jug-Perëndim dhe zvogëlohet deri në 25% për kënde më të mëdha.

Shmangni hijet
Hijet e hedhura mbi modulet fotovoltaike nga ndërtesat dhe pemët zvogëlojnë zonën e rrezatuar, modifikojnë sjelljen e qelizave dhe për pasojë reduktojnë prodhimin. Për të parandaluar që panelet të hijeshojnë njëri-tjetrin, kërkohet një distancë minimale prej afërsisht 5 metrash ndërmjet çdo rreshti.

Madhësia e akumulimit
Instaloni një bateri ruajtëse për të vetë-konsumuar energjinë e tepërt të prodhuar dhe për të zhvendosur në kohë prodhimin dhe konsumin e energjisë elektrike. Konsideroni bateritë të përpjesëtohen saktë me panelet, në varësi të kapacitetit të ruajtjes dhe fuqisë maksimale që mund të ofrojë hapësira ruajtëse.

Kombinoni panelet me një pompë nxehtësie
Ajo synon emetimet zero dhe kombinon fushën fotovoltaike me një pompë elektrike nxehtësie. Pompa e nxehtësisë mund të përdoret si për ngrohjen ashtu edhe për ftohjen e ndërtesës dhe kombinimi me fotovoltaikët ju lejon të reduktoni konsumin dhe kostot e energjisë dhe të shfrytëzoni sa më shumë prodhimin fotovoltaik edhe në verë. Zëvendësimi i bojlerit të vjetër të gazit me një pompë nxehtësie dhe fotovoltaik redukton emetimet lokale të CO2 në mjedis me 100%.

Vendi i optimizuesve dhe invertorëve
Kur është e mundur, vendoseni inverterin sa më afër paneleve fotovoltaike për të shmangur rritjen e kostos dhe humbjen e energjisë. Keni instaluar optimizues që garantojnë monitorim të vazhdueshëm të prodhimit dhe lejojnë sistemin të arrijë pikën maksimale të fuqisë për çdo modul, duke ruajtur efikasitetin maksimal të prodhimit.

Përvetësoni zakone të reja
Konsumoni kur sistemi prodhon, edhe nëse ka akumulim. Historikisht jemi mësuar të konsumojmë energji në orët e para të mëngjesit dhe në mbrëmje. Me fotovoltaikë është e rëndësishme të ndryshohen këto zakone dhe të sinkronizohet prodhimi dhe konsumi i energjisë elektrike: konsumohet më shumë kur sistemi prodhon, pra në orët qendrore të ditës.

Përdorni zgjidhje për automatizimin e shtëpisë
Ndihmoni veten me teknologji të afta për të ndezur automatikisht pajisjet dhe sistemet e pompave të nxehtësisë, duke favorizuar orët e ditës me prodhim maksimal, edhe nëse nuk jeni në shtëpi.

Monitoroni konsumin tuaj
Përmes matësve inteligjentë të instaluar në matës dhe të lidhur me smartfonin tuaj është e mundur të monitoroni konsumin në kohë reale. Të kuptuarit se sa energji po konsumoni ju lejon të identifikoni mbetjet e pavetëdijshme dhe t’i shmangni ato.

Kryeni mirëmbajtjen e sistemit
Mirëmbajtja është e rëndësishme edhe për sistemet e vogla. Ne rekomandojmë të paktën një ndërhyrje rutinë të mirëmbajtjes dhe pastrimit në vit, të kryer nga personel i kualifikuar dhe në përputhje me rregullat e sigurisë. Mospastrimi i moduleve mund të zvogëlojë efikasitetin e sistemit fotovoltaik deri në 10%.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *