25 Qershor, 2024
Tirana, Albania
Kryesore

Pas sekretit bankar Zvicra nis luftën kundër kompanive guaska

Për të pasurit anembanë botës, që kanë para për të fshehur, ka qenë gjithmonë e dobishme pasja e një kompanie guackë në Zvicër.

Por, ashtu si sekreti bankar mbi një dekadë më parë, industria zvicerane e kompanive guaskë po përballet tani me një kërcënim thelbësor. Në luftën e saj kundër pastrimit të parave, qeveria zviceriane tani po ndjek një projektligj që do t’i detyronte firmat të deklarojnë pronarët e tyre të vërtetë dhe avokatët të flasin për transaksione të dyshimta.

Ndryshimet do t’i përgjigjen disi kritikëve ndërkombëtarë të Zvicrës, duke përfshirë qeverinë e SHBA-së dhe OECD-në, të cilët kanë thënë prej vitesh se vendi nuk është në hap me një shtytje më të fortë globale për të frenuar evazionin fiskal dhe për të frenuar flukset e parave të pista. Pavarësisht nga traditat e maturisë dhe fshehtësisë, mbështetja po rritet për të miratuar ndryshime kaq të gjera.

“Bankat përballen me një detyrë të kujdesit të duhur, kështu që pse jo edhe avokatët?” thotë Katia Villard, profesoreshë e drejtësisë në Universitetin e Gjenevës. “Disa avokatë, jo të gjithë, e kanë abuzuar me këtë privilegj dhe kështu ligji po i synon ata.”

Në numërimin e fundit, kishte afër 33,000 kompani guackë me bazë në Zvicër, sipas një sondazhi të vitit 2021 nga OJQ-ja Public Eye. Gjeneva është lokacioni kryesor, me një firmë kuti letrash për çdo 37 qytetarë në kanton.

Qeveria po synon avokatët që ndihmojnë në krijimin e kompanive dhe blerjen e pasurive të paluajtshme për klientët si në rrezik veçanërisht të lartë për t’u kapur në aktivitet të paligjshëm. Ligji i ri, nëse miratohet, do t’u kërkojë avokatëve të raportojnë çdo transaksion të dyshimtë financiar që hasin në zyrën zvicerane të pastrimit të parave. Ata që nuk ndjekin ligjin e ri në përgjithësi përballen me gjoba deri në 500 mijë franga zvicerane.

Por, duke u kursyer nga të njëjtat masa kundër pastrimit të parave me të cilat sektori financiar është marrë për vite me radhë, industria ligjore po përgatitet për një luftë kundër. Avokatët thonë se projektligji është tejkalim i ligjit dhe i paqartë. Një boshllëk i mundshëm ekziston në faktin se pika e saktë në të cilën një avokat mbulohet nga privilegji avokat-klient nuk është përcaktuar mjaft qartë, thonë ata.

Dhe në vend që të synojë vetëm skajet e avokatëve të dyshimtë, kjo do të përfshinte gjithashtu bizneset e rregullta të pronave, argumenton Miguel Oural, një partner në Lenz & Staehelin dhe kryetar i Shoqatës së Avokatëve të Gjenevës.

“Përveç kësaj goditjeje të papranueshme të sekretit profesional, legjislacioni i parashikuar ka një fushë zbatimi kaq të gjerë sa avokatët e korporatave, tregtare apo të pasurive të paluajtshme, të cilët përbëjnë një pjesë shumë të konsiderueshme të punës së studiove ligjore, do të përballen me një sasi të papërballueshme detyrimesh të reja, përmbushja e të cilave kërkon shumë punë dhe kohë,” thotë Oural.

Shoqata Zvicerane e Avokatëve nuk pranoi të komentojë, duke thënë se do të publikojë një dokument qëndrimi.

Qeveria ka nënvlerësuar gjithashtu vështirësinë e zbatimit të ligjit, sipas Shahram Dini, një avokat dhe president i Bordit Mbikëqyrës të Avokatëve të Gjenevës.

“Mungon qartësia”
Përpjekjet e Zvicrës janë një përpjekje për t’iu bashkuar luftës globale për të mbyllur boshllëqet e taksave dhe për të reduktuar pastrimin e parave. Dhe ka pasur njëfarë suksesi – evazioni fiskal në offshore është ulur me një faktor prej tre gjatë dekadës së fundit, sipas Observatorit Tatimor të BE-së. Një rregull i propozuar i Bashkimit Evropian për të goditur kompanitë guackë synon të sigurojë që firmat të kenë një qëllim real ekonomik, megjithëse kjo nismë është ende në rrugë e sipër për t’u bërë ligj në vendet anembanë bllokut.

Task Forca e Veprimit Financiar e OECD-së i kërkoi Zvicrës në një vlerësim të vitit 2016 që të zgjerojë ligjet e saj ekzistuese kundër pastrimit të parave për të përfshirë krijimin e subjekteve juridike, përfshirë kompanitë guaskë. Një raport i tetorit nga FATF tha se Zvicra kishte bërë përparim në luftën kundër pastrimit të parave, por ishte ende vetëm “pjesërisht në përputhje” në lidhje me kujdesin e duhur nga avokatët.

Edhe komisioni kryesor mbikëqyrës i parlamentit zviceran nuk është i kënaqur me ligjin e propozuar. Ai lëshoi një deklaratë muajin e kaluar duke thënë se “fushëveprimi i detyrimit për të deklaruar i mungon qartësia dhe ngre pyetje në lidhje me marrëdhënien e tij me dispozitat e kodit penal për sekretin profesional”.

Kur qeveria mori goditjen e parë në shtrëngimin e rregullave në vitin 2021, kundërshtimet nga shumë avokatë në parlamentin zviceran ndihmuan në përmbysjen e reformave. Këtë herë qeveria është përpjekur të marrë parasysh rezervat e tyre dhe ka ngushtuar objektin fillestar të projektligjit në aktivitete më të rrezikshme, duke përfshirë këshillimin ligjor për krijimin e kompanive apo blerjen e një prone.

Pesëmbëdhjetë vjet më parë, bankierët zviceranë, të cilët ishin mësuar me rregullim të lehtë, u ankuan se rregullat e reja të rënda të pajtueshmërisë do t’i bënin ata më pak konkurrues. Në mënyrë të ngjashme, avokatët thjesht do të duhet të mësohen të kërkojnë më shumë nga klientët e tyre, thotë Universiteti i Gjenevës Villard.

“Në fillim bankat thanë ‘do të humbasim klientët tanë’, por tani janë mësuar me të.

Nëse kjo mjafton që reforma të kalojë, do të bëhet e qartë kur ligjvënësit të debatojnë projektligjin vitin e ardhshëm.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *