12 Prill, 2024
Tirana, Albania
Kryesore Lajme nga vendi

Përhapja e murtajës në Shqipëri thekson nevojën për të kontrolluar derrat e egër

Drejtori i Asociuar i Qendrës së Informacionit për Shëndetin e Derrave sugjeron se përhapja e Murtajës Afrikane në Shqipëri nxjerr në pah rreziqet që sjellin derrat e egër. Raporti mujor global i monitorimit të sëmundjes së derrit të Qendrës së Informacionit për Shëndetin e Derrit, i publikuar si pjesë e buletinit elektronik të marsit, tregon se Shqipëria është bërë vendi i 28-të evropian që konfirmon praninë e gjenotipit 2 të ASF që nga prezantimi i tij në 2007. Drejtoresha e asociuar e SHIC Lisa Becton thotë se kjo thekson rreziqet që paraqesin derrat e egër.

Citim-Lisa Becton-Qendra e Informacionit Shëndetësor të Derrit:
Ishin dy derra të egër që rezultuan pozitivë. Ato kafshë u identifikuan afër kufirit të Kosovës dhe Maqedonisë së Veriut dhe ato dy vende ishin identifikuar tashmë si pozitive dhe kështu mund të ndodhte që kafshët pozitive e përhapën sëmundjen edhe brenda Shqipërisë.

Ajo thekson nevojën për të monitoruar me të vërtetë popullatat tona të derrave të egër, sepse ata lëvizin dhe janë një nga arsyet kryesore pse ne vazhdojmë të shohim që popullatat e derrave të egër në vendet e tjera po rezultojnë pozitive. Ka shumë vende të ndryshme në Evropë që po vlerësojnë se si po menaxhojnë popullatat e tyre të derrave të egër. Këto përfshijnë Estoninë, Poloninë, Norvegjinë, Letoninë dhe Italinë dhe ka shumë gjëra që po shqyrtohen.

Disa vende si Norvegjia po vlerësojnë me të vërtetë planet e tyre kombëtare dhe po përfshijnë opsione të ndryshme si çrrënjosja e derrave të egër në zona të caktuara, duke menaxhuar në mënyrë shumë strikte shitjet e mishit të derrit të egër dhe madje duke marrë parasysh rrethimin dhe barrierat. Vende të tjera si Italia po bëjnë të njëjtën gjë dhe me të vërtetë po përpiqen të zbatojnë plane gjithëpërfshirëse që shikojnë metodat e ndryshme se si këto kafshë lëvizin, shumohen dhe infektohen.

Dr. Becton thotë se kjo ka implikime të rëndësishme për SHBA-në për të parë se si Evropa është në gjendje të menaxhojë dhe shpresojmë të parandalojë përhapjen e mëtejshme të murtajës afrikane.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *