15 Prill, 2024
Tirana, Albania
Kryesore

Prodhuesi më i madh i solarëve në botë paralajmëron Perëndimin të mos kufizojë importet kineze

Kina dominon prodhimin diellor, duke zënë më shumë se 80 për qind të prodhimit global pas dekadave të mbështetjes shtetërore, rritjes së shpejtë të kërkesës së brendshme dhe konkurrencës intensive lokale.

Por liderët politikë dhe të industrisë perëndimore kanë bërë thirrje për diversitet më të madh në furnizim në mes të një tepricë të importeve kineze, si dhe shprehin frikën e sigurisë për komponentët e prodhuar nga Kina që përdoren në infrastrukturën kritike.

Kostot do të dyfishohen
Dennis She, nënkryetar i Longi Green Energy Technology, i cili ka rreth 20 për qind të tregut global për modulet fotovoltaike, i tha Financial Times se vendet perëndimore “të paktën do të ngadalësonin” tranzicionin e tyre nga karburantet fosile nëse do të kufizonin furnizimet diellore kineze.

Ai paralajmëroi gjithashtu se kostoja e paneleve diellore të prodhuara pa përfshirjen kineze në vende si SHBA do të ishte “dyfish”.

Evropa prodhon më pak se 3 për qind të paneleve diellore të nevojshme për të arritur objektivin e saj për të pasur 42.5 për qind të energjisë së prodhuar nga burime të rinovueshme deri në vitin 2030.

Z. She thotë se importimi i vëllimeve më të larta nga Kina do të nënkuptonte më shumë punë “në rrjedhën e poshtme” përtej prodhimit të paneleve, duke përfshirë ndërtimin e zhvillimeve të reja diellore, si dhe inxhinierinë, projektimin dhe instalimin.

“Nuk keni nevojë të vrisni shumicën e vendeve të punës nga rrjedha e poshtme për të mbrojtur 1 përqind [të vendeve të punës evropiane në prodhimin diellor] – nuk ka kuptim,” tha ai.

Paralajmërimet vijnë kundër shqetësimeve në rritje në botën perëndimore se subvencionet e Pekinit për industritë e tij të teknologjisë së pastër – të cilat përfshijnë gjithashtu erën, bateritë dhe automjetet elektrike – kanë rritur kapacitetin e prodhimit kinez shumë përtej niveleve të nevojshme për të përmbushur kërkesën e brendshme, duke çuar në praktika të padrejta tregtare. Fabrikat kineze tani vërshojnë tregjet ndërkombëtare me eksporte.

Muajin e kaluar, një grup dypartiak i senatorëve amerikanë i bëri thirrje presidentit Joe Biden që të rrisë tarifat për importet e produkteve diellore të prodhuara në Kinë. Produktet e subvencionuara shumë po dëmtonin përpjekjet amerikane për të “rigjallur” prodhimin vendas, thanë ata, duke shtuar se mbikapaciteti i Kinës përbënte “një kërcënim ekzistencial” për sigurinë energjetike të SHBA.

Në përgjigje të proteksionizmit perëndimor, industria diellore e Kinës, e cila ka tejkaluar disa raunde tarifash nga Evropa dhe SHBA gjatë 15 viteve të fundit, po zgjeron gjithnjë e më shumë gjurmën e saj të prodhimit më pranë klientëve në det të hapur, përfshirë SHBA-në.

Megjithatë, disa përpjekje për të zhvendosur prodhimin në Azinë Juglindore janë parë në SHBA si një mjet për të anashkaluar kufizimet.

Kompanitë, duke përfshirë një degë Longi, janë shpallur fajtore në SHBA për përdorimin e prodhimit të huaj për të anashkaluar tarifat për komponentët e prodhuar në Kinë.

Longi prodhon shumicën e produkteve të saj në Kinë, por gjithashtu ka fabrika në Vietnam dhe shtetin Saraëak të Malajzisë dhe po planifikon një fabrikë të re në Indi.

Për të zbutur përkeqësimin e rrezikut gjeopolitik, tha She, Longi po “përpiqet gjithnjë e më shumë të punojë me vendet”, duke përfshirë partnerët lokalë të ndërmarrjeve të përbashkëta, për të ngritur më shumë kapacitete prodhimi diellor.

Kjo përfshin SHBA-në, ku grupi i listuar në Shangai ka krijuar një sipërmarrje të përbashkët me Invenergy në Ohio. Longi është gjithashtu në bisedime për të hyrë në Arabinë Saudite përmes një partneri lokal.

‘Të gjithë kanë gjakderdhje’
Megjithatë, për t’i shërbyer ekonomive në zhvillim në rajone duke përfshirë Azinë Juglindore, Amerikën Latine dhe Afrikën, Longi po rrit eksportet nga Kina, She, duke vënë në dukje se rreth 1 miliard njerëz në botë jetojnë pa akses në energji elektrike.

“Për pjesën tjetër të tregut, dielli është një “dhuratë nga Zoti” shumë e mirë … ju keni [panelet] diellore nga Kina, dielli është dielli juaj,” tha ai.

ëood Mackenzie, një konsulente energjetike, ka parashikuar se pas investimeve me vlerë më shumë se 130 miliardë dollarë vetëm vitin e kaluar, Kina do të vazhdojë të udhëheqë teknologjinë diellore dhe të dominojë më shumë se tre të katërtat e prodhimit të polisilikonit diellor, vaferit, qelizave dhe moduleve në botë.

Vitin e kaluar, kostot e prodhimit diellor në Kinë ranë nga më shumë se 40 për qind në rreth 15 cent për vat, krahasuar me 30 cent në Evropë dhe 40 cent në SHBA, sipas ëood Mackenzie. Rënia u shkaktua pjesërisht nga kostot më të ulëta të materialeve dhe oferta e tepërt.

Shkalla aktuale e përdorimit të fabrikës së Longit ka rënë në mes 70 dhe 80 për qind mes tepricës, por ajo pret që konsolidimi i industrisë dhe rritja e kërkesës në vitet e ardhshme do ta ndihmojnë atë të fitojë pjesën e tregut dhe të përmirësojë rentabilitetin.

“Të gjithë kanë gjakderdhje në këtë moment,” tha z. She, duke shtuar se vetëm lojtarët me shkallë të mjaftueshme si Longi kishin të ngjarë të mbijetonin.

“Lojtarët e vegjël, ose lojtarët e rinj nga industri të tjera, do të zhduken nga tregu… Nuk mund t’ju them numrin e saktë, por kompanitë e nivelit të dytë, të nivelit të tretë, shumica e kompanive, në fakt, janë në rrezik.”

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *