15 Qershor, 2024
Tirana, Albania
Kryesore

PwC nën stuhi/ Bizneset braktisin firmën e auditimit pas skandalit Evergrande

PricewaterhouseCoopers China është braktisur nga më shumë klientë të profilit të lartë në vend, pasi firma e madhe e kontabilitetit përgatitet për penalitete në lidhje me auditimin e saj të zhvilluesit të pronave në vështirësi, Evergrande.

China Merchants Bank, një huadhënës kryesor me pakicë, tha se ka vendosur të ndryshojë firmën e saj të kontabilitetit nga Deloitte në Ernst & Young për auditimin e saj për vitin 2024, sipas një depozitimi të shkëmbimit të hënën. Emërimi i Deloitte ishte një ndryshim i vendimit të bankës shtatorin e kaluar për të punësuar PwC China.

Gjithashtu këtë javë, China Railway Group, një konglomerat i madh ndërtimi në pronësi të qeverisë, ndryshoi auditorët e tij dhe auditorët e kontrollit të brendshëm të vitit 2024 në Deloitte nga PëC, sipas një dosje tjetër. China Railway tha se kjo ishte për shkak të “statusit ekzistues të biznesit të kompanisë, nevojave për zhvillim dhe nevojave të përgjithshme të auditimit”.

Të dy janë të fundit që kanë hequr dorë nga PwC në muajt e fundit, pasi kompanitë marrin në konsideratë të ardhmen e saj të pasigurt në Kinë, me një ndryshim drejtues dhe gjoba të mundshme që janë vendosur nga autoritetet.

Rregullatorët përsëritën gjithashtu vitin e kaluar se ndërmarrjet shtetërore dhe kompanitë e listuara nuk duhet të punësojnë zakonisht auditorë që kanë pësuar gjoba të konsiderueshme ose ndëshkime të tjera brenda tre viteve.

Rregullatori i letrave me vlerë të Kinës në mars akuzoi Evergrande për fryrjen e të ardhurave të saj kontinentale me pothuajse 80 miliardë dollarë në dy vitet para se zhvilluesi të mos paguante borxhet e tij në 2021. Kjo ndodhi pavarësisht se PwC certifikoi llogaritë si të pastra, duke çuar në frikën se mund të përballet me një nga gjobat më të mëdha të vendosura ende ndaj një firme të madhe kontabël në Kinë, si dhe sanksione të tjera.

Më herët në maj, grupi shtetëror i sigurimeve PICC tha se kishte hequr dorë nga PwC si auditor pas vetëm tre vjetësh, duke punësuar në vend të kësaj Ernst & Young.

Në të njëjtën javë, Eastroc Beverage e listuar në Shangai anuloi një votë të aksionerëve që do ta kishte riemëruar firmën si auditorin e saj, duke thënë se duhej “të verifikonte më tej çështjet që lidhen me firmën e kontabilitetit”.

Ndërmarrjet shtetërore kineze duhet të ndryshojnë auditorin e tyre një herë në tetë vjet, sipas rregulloreve aktuale. Kompanitë e listuara duhet të ndryshojnë auditorët maksimumi një herë në 10 vjet.

Në javët e fundit, China Taiping Insurance, China Electronics Huada Technology, Qingdao Port International dhe National Silicon Industry Group dhe Tsingtao Breëery të listuara në Hong Kong, China Taiping Insurance, China Electronics Huada Technology, të listuara në Shangai dhe Birraria Tsingtao ndryshuan auditorët nga PëC pasi arritën këto kufij, sipas dosjeve të shkëmbimit.

PwC China nuk kishte arritur maksimumin tetë ose 10 vjet për PICC, Hekurudhat e Kinës ose Eastroc. PICC, Eastroc, China Merchants Bank dhe China Railway nuk iu përgjigjën kërkesave për komente të mëtejshme. PwC China nuk pranoi të komentonte mbi çështjet e klientëve.

Megjithatë, PwC China është riemëruar ose ka fituar biznes të ri në disa raste. Tregtarët kinezë China Direct Investments zgjodhën firmën si auditore pas takimit të saj vjetor javën e kaluar, ndërsa kompanitë e teknologjisë të listuara në Hong Kong Meituan dhe Kanzhun riemëruan PwC si auditore në mbledhjet e tyre të fundit të bordit. Kompanitë e listuara kanë ende muaj për të vendosur për auditorët për llogaritë e vitit 2024.

Rivalët kinezë, duke përfshirë katër firma të tjera të mëdha të kontabilitetit, kanë kërkuar gjithashtu oferta për të fituar klientët e PwC, thanë dy njerëz të njohur me këtë çështje. PwC China tani ka një “rrezik të shtuar të shoqatës” pas auditimit të saj Evergrande, tha ish-partneri. “Humbja e klientëve mund të shkaktojë një efekt domino,” shtoi personi i dytë.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *