21 Shkurt, 2024
Tirana, Albania
Kryesore

Qeveria gjermane teston javën 4 ditore të punës për të luftuar krizën e punonjësve

Në përpjekje për të rigjallëruar ekonominë e saj të sëmurë, Gjermania është duke testuar një politikë të re ekonomike. Me afrimin e agimit të shkurtit, Gjermania do të eksperimentojë një ndërhyrje në tregun e saj të punës me rreth 50 kompani lokale që nisin një provë të javës katërditore të punës – të gjitha duke ruajtur kompensimin e plotë të pagave për punonjësit e tyre. Kjo nismë e guximshme, e planifikuar të zgjasë gjysmë viti, është e fundit në një seri masash që synojnë të trajtojnë krizën e punës në vend dhe të stimulojnë një ekonomi letargjike.

Zanafilla e provës së javës katër-ditore të punës
Eksperimenti është projektuar rreth modelit inovativ 100-80-100, një koncept që synon të hetojë nëse punonjësit mund të arrijnë të njëjtin nivel produktiviteti në katër ditë, siç do të arrinin tradicionalisht në një javë pune pesë-ditore. Modeli fokusohet në ruajtjen e 100% të pagës, ndërkohë që redukton javën e punës në 80% të kohëzgjatjes së zakonshme dhe pret 100% prodhim. Rezultatet e këtij eksperimenti, i cili do të vlerësohet shkencërisht pas provës, mund të rishikojë potencialisht konturet e ardhshme të tregut global të punës.

Adresimi i krizës së punës dhe stanjacionit ekonomik të Gjermanisë
Kjo nismë pasuese është një pjesë e rëndësishme e planit strategjik të Gjermanisë për t’u përballur me krizën e vazhdueshme të punës dhe për t’i dhënë frymë ekonomisë së saj në stanjacion. Vendi, i njohur për sektorin e tij të fuqishëm industrial, është përballur me mungesën e fuqisë punëtore dhe një ekonomi të ngadaltë. Futja e një jave të reduktuar të punës shihet si një katalizator i mundshëm për të rritur produktivitetin, për të përmirësuar mirëqenien e punonjësve dhe më pas, për të përmirësuar performancën ekonomike.

Një prirje globale drejt javëve më të shkurtra të punës
Prova katërditore e javës së punës në Gjermani pasqyron një prirje globale në rritje të kombeve dhe kompanive që rivlerësojnë paradigmën tradicionale të punës pesë-ditore. Ideja e një jave më të shkurtër pune, e propozuar shpesh si një zgjidhje për epideminë mungesës së punëtorëve, ka fituar terren në mbarë botën. Nëse prova gjermane rezulton e suksesshme, mund të ofrojë një rast bindës për miratimin më të gjerë të këtij modeli nëpër sektorë dhe rajone të ndryshme, duke shënuar një ndryshim të rëndësishëm në të kuptuarit tonë për balancën punë-jetë dhe produktivitetin.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *