12 Prill, 2024
Tirana, Albania
Kryesore Lajme nga vendi

Qeveria merr 98.75 milionë euro kredi nga BERZH për ndërtimin e hekurudhës Vorë-Hani i Hotit

Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim dhe qeveria shqiptare firmosën marrëveshjen e kredisë 98.75 milionë euro për rehabilitimin dhe elektrifikimin e linjës hekurudhore Vorë-Hani i Hotit. Përfituese e projektit është Hekurudha Shqiptare, kompania shtetërore hekurudhore.

BERZH është duke udhëhequr në një projekt me vlerë 373 milion €, të bashkëfinancuar nga Banka Evropiane e Investimeve (EIB) dhe Bashkimi Evropian (BE) përmes Kornizës së Investimeve të Ballkanit Perëndimor (ëBIF), i cili ofron 128.8 milion € në grante dhe teknike mbështetje asistence deri në 12.1 milion €.

Presidenti i BERZH-it Odile Renaud-Basso dhe Zëvendëskryeministrja e Shqipërisë dhe Ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë Belinda Balluku nënshkruan marrëveshjen e huasë në margjinat e Samitit të Investimeve në Ballkanin Perëndimor 2024.

Kjo linjë hekurudhore është mbi 120 km e gjatë dhe lidh Voren në Shqipërinë qendrore me Hanin e Hotit në kufi me Malin e Zi, duke nxitur lidhjen rajonale në Ballkanin Perëndimor dhe integrimin me tregjet e BE-së. Pjesë e shtrirjes së Rrjetit Trans-Europian të Transportit (TEN-T) në rajon, kjo linjë është e vetmja lidhje hekurudhore e Shqipërisë me vendet fqinje.

Duke mbështetur një sektor jetik, por të nën-investuar në vend, ky projekt ndihmon zhvillimin social dhe ekonomik të Shqipërisë. Ai nxit tranzicionin e gjelbër duke promovuar një zhvendosje modale nga rruga në hekurudha të elektrizuar, një mënyrë transporti më efikase dhe miqësore me klimën.

Për më tepër, ajo shtyn përpara axhendën e reformave në vend duke ndihmuar kompaninë hekurudhore të përgatitet për fazën operacionale nëpërmjet zhvillimit të një kontrate kuadër të shërbimit publik në përputhje me praktikat më të mira ndërkombëtare.

Presidenti i BERZH-it Odile Renaud-Basso tha: “Lidhja rajonale është një prioritet strategjik për BERZH në Ballkanin Perëndimor, veçanërisht në dritën e integrimit më të gjerë në BE. Ky projekt është një tjetër moment historik në këtë drejtim, duke demonstruar përkushtimin tonë për të ardhmen evropiane të Shqipërisë dhe të rajonit.”

Belinda Balluku, Zëvendëskryeministrja e Shqipërisë dhe Ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë, tha: “Linja hekurudhore Vore-Hani i Hotit shënon projektin e dytë të infrastrukturës hekurudhore në Shqipëri, pjesë e një strategjie kombëtare për të përmirësuar cilësinë dhe aksesin e shërbimeve hekurudhore përgjatë gjithë vitit. vend, ndërkohë që nxit lidhjen dhe marrëdhëniet ekonomike me vendet fqinje – në këtë rast, me Malin e Zi, për t’u pasuar nga segmenti i parë hekurudhor i Korridorit VIII që lidh detin Adriatik me Detin e Zi. Këto investime do të nxisin rritjen ekonomike dhe zhvillimin social në Shqipëri, duke u përafruar me objektivin e promovimit të ekonomive të gjelbra, të qëndrueshme dhe të integruara në Ballkanin Perëndimor. Qeveria i mbetet mirënjohëse BERZH-it dhe BE-së për mbështetjen e vazhdueshme të zhvillimit të projekteve strategjike në Shqipëri.”

Ky projekt shënon investimin e dytë hekurudhor të Bankës në Shqipëri, pas një kredie prej 36.9 milionë eurosh për seksionin Tiranë-Durrës, i cili aktualisht është në ndërtim e sipër. Investimi është bashkëfinancuar me një grant investimi prej 35.5 milionë eurosh të BE-së nëpërmjet ëBIF dhe qeverisë së Shqipërisë.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *