19 Prill, 2024
Tirana, Albania
Kryesore Lajme nga vendi

Siguria ushqimore/ Gjykata e Kasacionit në Itali detyron edhe supermarketet të garantojnë cilësinë e produkteve

Menaxheri i supermarketit dhe drejtori i shitjeve janë përgjegjës për krimin e marketingut të sallatës e cila është e dëmshme për konsumatorin për shkak të përmbajtjes së lartë të pesticideve. Një përgjegjësi që nuk mund të përjashtohet vetëm falë miratimit të sistemit të vetëkontrollit HACPP (Analiza e rrezikut dhe pikat kritike të kontrollit) mbi gjurmueshmërinë e zinxhirit të furnizimit. Objektivi është, në fakt, të vendosen në treg produkte që nuk janë të dëmshme për konsumatorin, siç ndodh kur mbetjet e mbrojtjes së bimëve në fruta dhe perime të shitura lirshëm janë mbi pragun e toleruar.

Detyrimet e tregtisë me pakicë në shkallë të gjerë
Prandaj, Gjykata e Kasacionit rrëzon ankimin ndaj dënimit për tregtimin e sallatës së marules Trocadero, e cila përmbante “hidroklorur formantanat”, një insekticid, në një sasi që kalonte kufijtë ligjorë nga njw supermarket italian.

Teza e mbrojtjes sw supermarketit ishte se ai e ka bwrw detyrwn e tij ligjore, përkatësisht garantimin e gjurmueshmërisë së produkteve, konstatimin e përputhjes së tyre me legjislacionin ushqimor, respektimin e kërkesave të higjienës dhe HACCP, tërheqjen e produkteve në rrezik dhe bashkëpunimin me autoritetin mbikëqyrës. Ndërsa kontrollet për mbetjet fitosanitare janë – sipas mbrojtjes – përgjegjësi e organeve kompetente dhe prodhuesve bujqësorë si individë privatë, bazuar në atë që është përcaktuar nga Autoriteti Evropian për Sigurinë Ushqimore (Rregullorja EEC 178/2002).

Një lexim nga i cili Gjykata e Lartë shkëputet me një dënim të gjatë dhe të arsyetuar, në mbrojtje të shëndetit të konsumatorit.

Insekticide
Gjykata e Kasacionit përjashton që ekzistenca e thjeshtë e një plani kontrolli është e mjaftueshme për të përjashtuar nga përgjegjësia kompaninë dhe personin përgjegjës për pikën e shitjes së produktit ushqimor me shumicë. Vendimi i gjykatws saktëson se kryerja e kontrolleve të rastësishme nuk është thjesht një mundësi, por detyrë.

Në një kontekst ku nuk është e vështirë, si në rastin e shqyrtuar, që ushqimet të hidhen në treg që përmbajnë “mbetje produktesh, të përdorura në bujqësi, për mbrojtjen e bimëve dhe për mbrojtjen e substancave ushqimore të depozituara, të cilat janë toksike për njerëz”, është e qartë se përputhja e dobët me planin e vetëkontrollit nuk mjafton.

Prandaj, për Gjykatën e Kasacionit nuk është fakultative kryerja e kontrolleve të rastësishme, por bëhet detyrim nëse pronari dhe drejtuesi i supermarketit duan të shmangin dënimin për tregtimin e produkteve të dëmshme për shëndetin. Objektivi është, në fakt, të sigurohet që në banak të ketë ushqime higjienike dhe të pajtueshme.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *