6 Dhjetor, 2023
Tirana, Albania
Kryesore Lajme nga vendi

Telashe për kryebashkiakun anglez të mpleksur me qeverinë shqiptare

Autoriteti i Kombinuar i Tees Valley (TVCA) i ka dhënë dy ditë kohë kryebashkiakut të saj Ben Houchen për të deklaruar një udhëtim pune në Shqipëri në regjistrin e interesave pasi pranoi se këshillat që i kishte dhënë më parë nuk ishin në përputhje me kushtetutën.

Kryebashkiaku konservator Lord Houchen bëri një udhëtim pune në Shqipëri në qershor 2022, të cilin deklaroi se e kishte paguar Aeroporti Ndërkombëtar i Tiranës. Por pas publikimit të lajmit nga mediat angleze dhe më pas edhe nga ato shqiptare, TIA e mohoi që të kishte paguar për vizitën e Houchen.

Sipas kushtetutës së Tees Valley,të gjithë zyrtarët dhe anëtarët duhet të deklarojnë çdo ofertë dhuratash ose mikpritjeje mbi 25 £ pavarësisht nëse ato pranohen apo jo.

Pasi The Yorkshire Post raportoi lajmin muajin e kaluar, deputeti i Liberal Demokratëve Lord Scriven – i cili është nënkryetar i Shoqatës së Qeverisjes Lokale dhe një ish-udhëheqës i Këshillit të Sheffield – i shkroi Autoritetit të Tees Valley për të bërë një ankesë zyrtare për atë që ai e shihte si ” shkelje e qartë” e rregullave të vetë Autoritetit.

Në përgjigjen e saj fillestare ndaj Lord Scriven, TVCA argumentoi se udhëtimi nuk ishte një interes monetar, dhe për këtë arsye nuk i nënshtrohej një deklarate interesi. Ai gjithashtu argumentoi se klauzola në lidhje me dhuratat dhe mikpritjen mbi 25 £ nuk zbatohej për Ben Houchen.

Këshilla e dhënë nga oficeri i monitorimit të autoritetit në atë kohë – i cili që atëherë është larguar nga detyra – ishte se kryetari i bashkisë nuk kishte nevojë të deklaronte udhëtimin pasi dhurata i ishte bërë autoritetit të kombinuar dhe jo ndonjë individi.

Megjithatë, pasi Lord Scriven e kundërshtoi përgjigjen, oficeri aktual i monitorimit në TVCA arriti në përfundimin se këshilla origjinale e dhënë kryebashkiakut Houchen nuk ishte në përputhje me kushtetutën.

“Mendoj se pagesa për udhëtimin duhet të ishte deklaruar siç duhet nga kryetari Houchen në formularin e tij të deklaratës së interesit,” i shkroi oficerja aktuale e monitorimit Lordit Scriven pasi shqyrtoi ankesën e tij.

Ajo shtoi: “Ndërsa nuk jam në gjendje të justifikoj ose të jap arsyetim për këshillën që iu dha kryebashkiakut Houchen në atë kohë, pasi nuk ishte këshillë nga unë, tani kam mundësinë të rregulloj pozicionin dhe të mendoj se si mund të jetë kjo. shmanget në të ardhmen”.

Oficeri i monitorimit të TVCA i ka shkruar gjithashtu Ben Houchen për ta informuar se udhëtimi duhet të regjistrohet tani në deklaratën e tij të interesave dhe se ai ka dy ditë pune kohë për të përmbushur këtë kërkesë të ligjit.

“Kjo është një fitore për taksapaguesit vendas të cilët duhet të dinë se çfarë paguajnë kompanitë dhe individët për të pritur dhe darkuar kryetarin e bashkisë dhe ekipin e tij,” tha Lord Scriven.

“Sidoqoftë është zhgënjyese që fillimisht TVCA refuzoi të pranojë se rregullat ishin thyer. Kjo tregon se kultura e qeverisjes në krye të TVCA duhet të trajtohet si çështje urgjente për të siguruar që sjelljet e hapura, etike dhe transparente janë mënyra normale e punës.”

Një zëdhënës i TVCA tha: “Kryetari i bashkisë kërkoi këshilla për regjistrimin e udhëtimit dhe ka ndjekur këshillat zyrtare në çdo kohë.”

Një hetim i vazhdueshëm i qeverisë për qeverisjen dhe çështjet e biznesit të TVCA, i nisur pas akuzave për “korrupsion”, do të raportojë gjetjet e tij këtë muaj.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *