30 Nëntor, 2023
Tirana, Albania
Kryesore

Vera e hapur?/ Ekspertët thonë se e mira zakonisht përfundon në shishe

Cristina Lauro, Il Sole 24 Ore

“Vera e hapur” artizanale është shitur gjithmonë, por në ditët e sotme po shfaqet pothuajse kudo duke ndjekur një trend që sigurisht po rritet fuqishëm. Nuk jam këtu për të ngritur hundën, por për të gërmuar më thellë në mënyrën më laike të mundshme dhe për t’u orientuar më mirë në një terren që rrezikon të bëhet më i rrëshqitshëm se sa i shkëlqyeshëm.
Sot më shumë se kurrë, ne duhet të trajtojmë temën – nëse jo ta trajtojmë në të vërtetë çështjen – në kohët e inflacionit të plotë.

Trendi i verërave të hapura po zgjerohet zyrtarisht. Kjo mund të shihet nga hapjet e reja të ambienteve, pothuajse kudo, dhe nga përhapja e panaireve/tregjeve, festivaleve dhe eventeve të llojeve të ndryshme.

Prandaj, duhet bërë pak më shumë edukim për verën me shumicë. Le të jemi të qartë: opsioni i verës së hapur mund të jetë një zgjedhje demokratike për të shmangur zhvendosjen e artikullit “verë” në faturë shumë mbi atë të vaktit të konsumuar në tavolinë. Për më tepër, mund të jetë i dobishëm edhe për shikimin e shtëpisë brenda një familjeje ose çifti, duke pasur parasysh inflacionin e viteve të fundit, që nuk na lejojnë të hamë çdo ditë jashtë.

Pra: ka të hapur dhe të hapur. Ajo industriale (vera në karton) nuk më intereson, ndërsa ajo artizanale mund të ketë kuptim dhe në çdo rast ka të bëjë me një lloj publiku që nuk mund të përballojë produktet e ambalazhuara dhe të etiketuara.

Me siguri, duke e bërë këtë, ju bëni një zgjedhje – e cila në fund pasqyron një nga traditat e forta italiane në tryezë – duke u mbështetur në një minimum rregullash dhe garancish: domethënë një verë që është çdo gjë tjetër veçse e vogël, por thjesht e papërshtatshme për vjetërim, edhe nëse prodhohet me rrush të mirë që vjen nga bujqësia e respektuar zejtare.

Kam provuar disa verëra me shumicë në zona të ndryshme të Italisë dhe nuk më pëlqen të lë jashtë disa të bardha friuliane ose të kuqe piemonteze. Në Abruzzo, mes artizanëve të mirë që janë shumë të paktë, gjeta të bardhë dhe të kuqe shumë të respektuar. Vetëm për të dhënë disa shembuj, le të jemi të qartë.

Prandaj sugjerimi im është që mund të bëhet. Por kjo varet, sepse fjala “masë” nuk garanton. Dhe nëse ajo verë e hapur do të kishte qenë kaq e mirë, kushdo që ta shiste ty do ta kishte futur në shishe, ji i sigurt. Ai mund të jetë zejtar dhe bujk sa të dojë, por ai bën biznes, nuk është budalla!

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *