1 Dhjetor, 2023
Tirana, Albania
Kryesore Lajme nga vendi

Voltalia përfundon termocentralin e saj diellor 140 MW në Karavasta

Impianti më i madh fotovoltaik në Ballkanin Perëndimor po numëron ditët para fillimit të prodhimit. Centrali diellor i Karavastasë do të marrë titullin si impianti më i madh në rajon nga Novaci në Maqedoninë e Veriut, i cili sapo është vënë në punë. Kompania me bazë në Francë Voltalia tha se Ministri i Tregtisë së Jashtme Olivier Becht dhe ambasadorja e vendit në Shqipëri Catherine Suard vizituan vendin në jug të Tiranës.

Ndërtimi i centralit me kapacitet 140 Më ka filluar 15 muaj më parë. Veçanërisht, në prill kompania mori një kredi sindikale nga një grup i udhëhequr nga International Finance Corp. (IFC) dhe Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH).

Investitorët në pritje të ankandit të ardhshëm të energjisë diellore
Parku i Karavastasë ndodhet në rajonin e Fierit, i cili po shndërrohet në qendrën e zhvillimit të energjisë diellore në Shqipëri. Vlera e projektit është 135 milionë euro.

Voltalia u shpall fituese në ankandin e zhvilluar nga qeveria shqiptare tre vjet më parë duke ofruar një ccmim të shitjes së energjisë për shtetin 24.89 euro për mega. Kompania doli në krye edhe në ankandin e dytë, që u zhvillua një vit më vonë. Kontrata e dytë është për një projekt të energjisë diellore 100 Më të quajtur Spitalla në zonën e Durrësit, pranë kryeqytetit.

Investitorët presin një thirrje publike për një ankand të energjisë diellore 300 Më që nuk do të këtë një vendodhje specifike, por do të caktohet nga vetë propozimet e kompanive ofertuese. Shqipëria kohët e fundit kaloi procedurën e parë konkurruese të tenderit për energjinë e erës.

Karavasta mund të humbasë vendin e parë në Ballkanin Perëndimor pa kaluar shumë kohë
Hidrocentralet përbëjnë ende pothuajse 100% të prodhimit të energjisë elektrike në Shqipëri. Vendi po punon për diversifikimin e përzierjes me energjinë diellore dhe lehtësimin e ndërtimit të parqeve të para me erë dhe termocentraleve me gaz. Të paktën dy sisteme të tjera të mëdha fotovoltaike janë në ndërtim e sipër në Shqipëri.

Disa nga projektet fotovoltaike që investitorët po zhvillojnë në Ballkanin Perëndimor maten në qindra megavat, megjithëse shumica janë në fazat e hershme. Karavasta mund të humbasë edhe pozitën e saj si centrali më i madh në rajon, shumë shpejt. Ka termocentrale diellore në ndërtim e sipër në Bosnje dhe Hercegovinë dhe Kosovë prej 150 Më secili në kapacitet maksimal.

Në rajonin më të gjerë të Ballkanit, termocentrali diellor Kalyon Karapınar i vënë në punë kohët e fundit në Turqi ka një rekord 1.35 Gë në kapacitet maksimal ose 1 Gë në terma të lidhjes.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *