30 Nëntor, 2023
Tirana, Albania
Kryesore Lajme nga vendi

Dy histori në një tabelë

Ish zv/ministrja e Financave Irena Beqiraj ka analizuar treguesit financiarë të dy ofertave që garuan për koncesionin e sterilizimit, asaj të kompanisë Saniservice që u shpall fituese dhe tjetrës që nuk u përzgjodh. Sipas Beqirajt, nuk është e vërtetë se buxheti i shtetit ka paguar më shumë për kompaninë fituese Saniservice, ashtu sikurse pretendohet. Përkundrazi, sipas saj duke u bazuar tek numri i ndërhyrjeve që janë kryer deri tani dhe çmimet e ofruara, rezulton se buxheti ka paguar 48 milionë lekë më pak nga sa do të paguante nëse fituese do të shpallet kompani tjetër.

Postimi i plotë i Beqiraj

Një analist financar dikur thoshte “Më jepni një tabelë me numra t’ju tregoj një histori të vërtetë”. Tabela e mēposhtëme me 14 rreshta dhe 6 nurma të kuq tregon 2 të tilla.

Ajo tregon numrin e setve të pērdorura nga viti 2016 deri nē 31 korrik 2023, sipas viteve të ndara në bazë të tre kompleksiteteve i lartë , i mesēm, edhe i ulët, si dhe pērdorimin e paketimeve me avull dhe paketimeve me temperaturë tẽ ulēt ne po te njejten periudhe .

Numrat tregojnë që edhe pse pēr setet kirugjikale oferta jo fituese ofron cmimet më të ulta sic thuhet shpesh nē media , buxheti i shtetit do tẽ kishte paguar deri ne 31 korrik 2023, 8,95 miliardē lek nese ajo do tẽ ishte shpallur fituesja , ndërkohë gë nẽ realitetit kemi paguar rreth 8.9 milarde leke pra rreth 48 miloně leke më pak. Po si ka mudēsi ?

Ka mundësi, sepse djalli si gjithmonë fshihet në detaje. Ofertuesit jo fitues janë treguar të zgjuar edhe dinakë. Ato kanẽ kanë ulur me 20-45% cmimet e seteve kirurgjikale por nuk kanë nguruar tẽ kompensojnë kete ulje me një cmim 25 herë më tē lartë pēr paketimet me avull tẽ cilat do ti ofronin me 6800 leke/ cope copa nga 266 lek / cope qe i ofronte fituesi. Pra gjithë krusimi që do të realizohej nga cmimet e ulta të seteve kirurgjikale nga tě cilat janë pērdorur 406,282 copë , do të tejkalohej nga vlera 2.35 milardë më e madhe që do tẽ kishim paguar për paketimet me avull, nga të cilat janě përdorur 359,678 copë.

Pra edhe pse ēshtě krijuar bindja publike që oferta jofituese ishte 20% mẽ e lirề, tabela bērtet” Nuk ēshtë e Vērtetë!

Por ka edhe njē histori tjetēr shumē interesante. Nẽ vitin 2018, pagesat pēr koncensionarin u bēnë shqetësuese edhe kapēn shifrēn 1,7 miliarde leke. Tabela tregon se janë pērdorur numri më i ulēt ndonjēherē i paketimeve me avull dhe numri mëi lartě ndonjëherē i seteve me komleksitet të ulēt. Nẽ vitet e tjera numrat “normalizohen” . Pra kjo tregon se nẽ ndēryrjet mikro kirugjikale në vend të paketimeve me avull gẽ kushtojně 266 lek copa janě pērdorur setet kirurgjikale me komleksitet tẽ ulēt gë kushtojnë 13,900 lek copa. Ky fenomen lidhet me keq menaxhimin edhe kēq implementimin e kontratēs sẽ sterilizrmimt proces që kryehen nga Fondi i Sigurimeve Shëndetësore.

Por edhe pse oferta jo fituese nuk ishte më e lirë nga ajo fituese, kjo nuk më pengon dyshojë që kostot e sterilizimit janë të fryra me dashje, por që ta konsiderojë kētē një fakt tē pa mohushëm mẽ duhet një tabelē tjetēr dhe ca shifra të tịera.

Ndaj i dua shifrat sepse ato favorizojnë pērulēsinë ndaj krenarisë, dyshimin mbi sigurinë, kuriozitetin e shëndetshëm mbi mbylljen e mendjes.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *