16 Korrik, 2024
Tirana, Albania
Kryesore Lajme nga vendi

Europa vë në shënjestër bankat/ Qeveritë rrisin taksat mbi fitimet e jashtëzakonshme

Hollanda u bë vendi më i fundit europian që vendosi të taksojë ekstra bankat. Pak ditë më parë parlamenti hollandezi miratoi rritjen më 70 për qind të taksës së posaçme mbi bankat, një masë nga e cila synon të mbledhë mbi 850 milionë euro shtesë për të financuar rritjen e pagës minimale dhe transfertat sociale drejt shtresave në nevojë.

Më poshtë është një pamje e statusit të taksave të papritura ose detyrimeve bankare specifike në vendet evropiane sipas rendit alfabetik:

REPUBLIKA ÇEKE

Dhoma e ulët e parlamentit çek miratoi një taksë 60% për kompanitë e energjisë dhe bankat në nëntor, duke synuar të mbledhë 3.4 miliardë dollarë këtë vit nga fitimet që konsiderohen të tepërta për të financuar ndihmën për njerëzit dhe bizneset e goditura nga rritja e çmimeve të energjisë elektrike dhe gazit.

FRANCA

Presidenti Emmanuel Macron tha në mars se kompanitë me më shumë se 5,000 njerëz duhet të ndajnë më shumë nga fitimet e tyre “jashtëzakonisht të larta” me punonjësit në vend që të blejnë aksione. Por ai dhe ministri i financave Bruno Le Maire përjashtuan mundësinë e një takse të papritur mbi bankat.

Kjo për shkak se bankat franceze i nënshtrohen një ligji kundër fajdeve që kufizon ritmin e rritjes tremujore të çmimeve të kredisë. Franca ka gjithashtu një skemë kursimesh të rregulluara popullore, e cila përbën pothuajse 20% të depozitave bankare, me një kthim të lidhur me inflacionin që përshtatet më shpejt se normat e kredisë.

GJERMANIA

Për disa nga bankat më të mëdha të Gjermanisë, të ardhurat neto nga interesi janë rritur midis 50% dhe 70% nga nivelet më të ulëta gjatë pandemisë COVID-19, por një taksë ekstra nuk ka qenë temë për diskutim nën ministrin e Financave pro-biznesit, Christian Lindner.

Ministria e financave e Gjermanisë nuk pranoi të komentojë lëvizjen e Italisë në gusht, por vuri në dukje se rritja e taksave përjashtohet sipas një marrëveshjeje të qeverisë së koalicionit gjerman.

HUNGARIA

Qeveria hungareze ka modifikuar taksat e posaçme të vendosura në sektorët kryesorë të ekonomisë në një dekret të botuar në qershor, duke thënë se bankat mund të ulin pagesat e taksave ekstra të vitit 2024 deri në 50% nëse rrisin blerjet e bonove qeveritare. Ajo vendosi gjithashtu një “taksë sociale” prej 13% për disa lloje investimesh financiare.

ITALIA

Një taksë e vetme prej 40% mbi fitimet që korrin bankat nga normat më të larta të interesit u miratua në Itali më 8 gusht, me plane për të përdorur të ardhurat për të ndihmuar huamarrësit hipotekare. Ajo pret të mbledhë më pak se 3 miliardë euro (3.3 miliardë dollarë) nga taksat, thanë burimet.

Ministria italiane e ekonomisë sqaroi më vonë se taksa nuk mund të jetë më e lartë se 0.1% e totalit të aktiveve të huadhënësve. Ministri Giancarlo Giorgetti shtoi se taksa “mund të përmirësohet”, por mohoi se ishte e padrejtë.

Banka Qendrore Evropiane (BQE) kritikoi tatimin e propozuar në një opinion ligjor jodetyrues në shtator. 13, duke thënë se masa nuk merrte në konsideratë perspektivat afatgjata të huadhënësve dhe mund t’i bënte disa prej tyre të prekshëm ndaj një rënieje ekonomike.

Lobi i industrisë ABI tha në shtator. 12 që bankat italiane duhet të jenë në gjendje të zbresin tatimin nga fatura e tyre e përgjithshme tatimore. Në fillim të muajit, kryetari i bankës më të madhe të Italisë, Intesa Sanpaolo  tha se nuk shihte asnjë arsye për alarm mbi taksën dhe se ndoshta do t’i kushtonte grupit të tij më pak se 1 miliard euro (1.1 miliardë dollarë).

LITUANIA

Parlamenti dha miratimin në maj për një taksë të papritur mbi të ardhurat neto nga interesi të industrisë bankare për 2023 dhe 2024 pas një rritje të mprehtë të normave të interesit të BQE. Taksa prej 60% për pjesën e të ardhurave neto nga interesi që tejkalon mesataren e katër viteve të mëparshme me 50% pritej të mblidhte 410 milionë euro (451 milionë dollarë) për buxhetin e qeverisë që do të përdoret për të nxitur ushtrinë.

SPANJA

Spanja synon të mbledhë 3 miliardë euro deri në vitin 2024 nga taksa e papritur për bankat që miratoi vitin e kaluar. Taksa vendos një tarifë prej 4.8% mbi të ardhurat neto nga interesi dhe komisionin neto mbi një prag prej 800 milionë euro.

SUEDIA

Qeveria suedeze vendosi një “taksë rreziku” në janar të vitit të kaluar për institucionet me detyrime të lidhura me Suedinë prej më shumë se 150 miliardë korona suedeze (14.1 miliardë dollarë) për të forcuar financat publike dhe për të krijuar hapësirë ​​për të mbuluar kostot që mund të shkaktojë një krizë financiare.

Taksa ishte e barabartë me 0.05% të detyrimeve në vitin 2022 dhe u rrit në 0.06% në vitin 2023. Ajo pritet të mbledhë 6 miliardë korona suedeze në vit.

BRITANIA

Edhe pse Britania e Madhe nuk ka vendosur një taksë për të ardhurat e papritura bankare, ajo ka ngarkuar një taksë bankare të futur në vitin 2011 si përgjigje ndaj krizës financiare. Taksa zbatohet për aktivet globale të bilancit të bankave në Mbretërinë e Bashkuar, si dhe për aktivet që i përkasin operacioneve britanike të bankave të huaja.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *