6 Dhjetor, 2023
Tirana, Albania
Kryesore Lajme nga vendi

Shqiptarët nuk punojnë më ara, grekët kthejnë sytë nga Vietnami për krah punë

Greqia po përballet me mungesën e krahut të punës në sektorin e bujqësisë për shkak se shqiptarët refuzojnë të punojnë më në ara dhe po largohen në drejtim të shteteve të tjera. Lajmi është bërë publik nga portali ProNews, një nga portalet më të mëdha të Greqisë, sipas të cilit përballë kësaj situate qeveria greke ka kthyer sytë nga Vietnami për të gjetur krah pune.

Me shtetasit e Shqipërisë, Bangladeshit, Pakistanit dhe Indisë që formojnë bazën e fuqisë punëtore migrante në fshatin grek, punëtorë të rinj sezonalë nga Vietnami dhe Indonezia po i shtohen përzierjes, që pritet të ndihmojnë në shpëtimin e bizneseve bujqësore vendase nga humbjet e prodhimit, raportoi ProNeës.

Një mijë e pesëqind e pesëdhjetë punëtorë tokash nga Vietnami po punojnë tashmë në pjesë të ndryshme të vendit, me njëzet të parët që janë vendosur në Aegialia dhe kanë ofruar shërbimet e tyre, duke kontribuar në procesin e prodhimit.

Punëtorët konkretë janë ndarë në nivel Qarku dhe jo në Njësi Rajonale, por numri i lëvizjeve është përcaktuar nga kërkesat e paraqitura. Vetëm 40% u mbulua në fund. Ky program ka një mundësi dyvjeçare.

Punëtorët nga vendi aziatik që punojnë në rajonin më të gjerë të Aegialia për këtë verë, e cila përfundon këtë vit, janë pjesë e një kuadri institucional që rregullon marrëdhëniet e punës të shkëmbimit të punëtorëve dhe parashikon shpërblime specifike nga punëdhënësit e tyre, mbulim sigurimi, orët e rregullta dhe ditët e punës, por dhe të gjitha përfitimet e qeverisë që mund të ketë një punëtor në përgjithësi.

Prodhuesit profesionistë dhe fermerët që kanë punësuar aziatikët që tashmë punojnë në të mbjellat e tyre, me ligj, duhet t’u sigurojnë gjithashtu strehim për kohëzgjatjen e qëndrimit të tyre në zonë. Disa vietnamezë që tashmë punojnë në pronat akeane do të qëndrojnë deri në muajt e parë të vitit të ardhshëm, kur skadon kontrata me afat të caktuar për këtë vit.

Programi do të vazhdojë verën e ardhshme (në vitin 2024) kur më shumë se 450 punëtorë tokash pritet të vijnë në Aegialia, përveç rasteve të paparashikuara, nga Vietnami ose vende të tjera fqinje.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *