15 Prill, 2024
Tirana, Albania
Kryesore Lajme nga vendi

Si u shndërrua baza sekrete e Enver Hoxhës në agroturizmin e parë të gjelbër në rajon

E themeluar fillimisht në 1975 si baza ushtarake 3700, Kazerma e Cerenit ishte një instalim ushtarak sekret që strehoi raketat kineze OQ-2 dhe OQ-4. Pasi i mbijetoi një periudhe trazirash civile në vitin 1997, kazerma mbeti e papërdorur derisa një sipërmarrës i ri pati idenë gjeniale ta shndërronte atë në një biznes agroturizmi në vitin 2020.

Ismet Shehu vendosi që transformimi i Kazermës së Cerenit të kryhej me ndërhyrje minimale, duke ruajtur identitetin e çdo ndërtese dhe duke ekspozuar artefakte të rralla ushtarake të kohës së komunizmit. Salla e ngrënies dhe konviktet u mbajtën sa më pranë gjendjes fillestare, me hapësira bashkëkohore të krijuara për përpunimin e ushqimit.

Një histori dhe transformim i pasur
Udhëtimi i Kazerma e Cerenit nga një bazë ushtarake në një destinacion pionier të agroturizmit është një përrallë vizioni dhe qëndrueshmërie. Ky transformim u ekzekutua me një përkushtim për të ruajtur identitetin e çdo ndërtese, duke shfaqur artefakte ushtarake të epokës komuniste dhe duke futur hapësira për përpunimin e ushqimit pa e dëmtuar vlerën historike të sitit.

Sot, Kazerma e Cerenit qëndron si një testament për historinë e pasur, të ardhmen e qëndrueshme dhe përsosmërinë e kuzhinës së Shqipërisë. Vizitorët trajtohen me një përzierje unike të historisë, kulturës lokale dhe kuzhinës organike, e mundësuar përmes fermës organike të zonës dhe përdorimit të paneleve diellore për energji të rinovueshme. Ky model i qëndrueshmërisë jo vetëm që redukton emetimet e karbonit, por edhe e pozicionon Kazerma e Cerenit si një lider në ekoturizmin brenda Shqipërisë.

Një rast frymëzimi
Shndërrimi i Kazerma e Cerenit në një destinacion që duhet vizituar duhet të shfaqë potencialin e ripërdorimit të vendeve historike për përdorime të qëndrueshme. Ky rast ilustron sesi mendimi inovativ mund të kontribuojë në rritjen e industrisë së turizmit dhe ruajtjen e trashëgimisë kulturore dhe historike.

Ndërsa Kazerma e Cerenit vazhdon të lulëzojë, historia e saj inkurajon një rivlerësim të mënyrës sesi ne i qasemi vendeve historike dhe potencialit për integrimin e qëndrueshmërisë në turizëm. Kjo sipërmarrje unike jo vetëm që pasuron ofertat turistike të Shqipërisë, por gjithashtu krijon një precedent për ruajtjen ekologjike dhe kulturore në mbarë botën. Vizitorët largohen me një vlerësim më të thellë për historinë, kulturën dhe angazhimin e Shqipërisë ndaj qëndrueshmërisë, duke e bërë Kazerma e Cerenit një simbol të shpresës dhe inovacionit në Ballkanin Perëndimor.

 

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *