15 Prill, 2024
Tirana, Albania
Kryesore

Bankat europiane premtojnë 120 miliardë euro divident për aksionerët

Bankat evropiane janë në rrugën e duhur për t’u kthyer aksionerëve më shumë se 120 miliardë euro divident aksionerëve të tyre prej rezultateve rekord të vitit 2023, pasi ato ua kalojnë investitorëve përfitimet e rritjes së normave të interesit.

Shefat e huadhënësve evropianë janë nën presion për të rritur vlerësimet e tyre dhe për të fituar investitorët, të cilët janë trembur nga ndalimet e dividentëve dhe taksat e papritura në të gjithë kontinentin vitet e fundit.

Bankat më të mëdha evropiane të listuara kanë premtuar 74 miliardë euro dividentë dhe 47 miliardë euro riblerje aksionesh. Riblerjet kanë qenë burimi më i madh i rritjes gjatë tre viteve të fundit.

Investitorët i kanë pritur me kujdes kthimet e kapitalit. “Bankat kanë nevojë për të ardhura të larta dhe të qëndrueshme,” tha Antonio Roman, menaxher i portofolit të fondit Axiom European Banks Equity. “Ne kemi rendimente të larta, por ka një pikëpyetje për qëndrueshmërinë.”

Kthimet e kapitalit janë një ndryshim i ashpër nga katër vjet më parë, kur Banka Qendrore Evropiane urdhëroi huadhënësit të ngrinin dividentët dhe të blinin këmbime në fillim të shpërthimit të Covid-19, një vendim që njollosi reputacionin e sektorit midis investitorëve ndërkombëtarë.

Huadhënësit evropianë morën një fitim të papritur prej 100 miliardë eurosh gjatë dy viteve të fundit falë diferencës midis interesit që ata paguajnë për depozitat dhe atë që marrin për kreditë, të njohura si të ardhura neto nga interesi.

Ndër njoftimet më tërheqëse të shpërndarjes këtë vit janë UniCredit e Italisë, e cila premtoi t’u paguajë investitorëve 8.6 miliardë euro – të gjithë fitimin e saj për vitin 2023. Të hënën, Barclays u zotua të kthejë 10 miliardë paund për aksionerët gjatë tre viteve të ardhshme, ndërsa të premten Standard Chartered tha se do të kthente 5 miliardë dollarë gjatë të njëjtës periudhë.

Por analistët kanë paralajmëruar se niveli i kthimit të aksionerëve do të fillojë të bjerë vitin e ardhshëm, pasi bankat qendrore ulin normat e interesit dhe huadhënësit janë të detyruar të kërkojnë linja të tjera të ardhurash.

“Bankat në mënyrë domethënëse e rritën kthimin e kapitalit tek aksionerët, por kjo mund të jetë aq e mirë sa të bëhet”, tha analisti i JPMorgan, Mislav Matejka. “Rregullatori mund të mos pranojë shpërndarjen shumë më të favorshme të parave për investitorët në të ardhmen.”

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *