1 Dhjetor, 2023
Tirana, Albania
Kryesore

Një vdekje çdo 30 sekonda për shkak të rezistencës ndaj antibiotikëve, të gjitha numrat e epidemisë së heshtur

Shëndeti publik global pas Covid është ende nën kërcënim. Një pandemi e re, e heshtur po fiton terren me një shpejtësi alarmante dhe tashmë mund të ketë mbi 5 milionë vdekje në vit. Kjo është rezistenca ndaj antibiotikëve, ose infeksione të shkaktuara nga bakteret që tani janë rezistente ndaj antibiotikëve në përdorim, e cila po përparon me një shkallë vdekjeje çdo 30 sekonda në botë.

Palù (Aifa): do të tejkalojë vdekjet nga tumoret
“Rezistenca ndaj antibiotikëve do të tejkalojë vdekjet nga tumoret, është një pandemi e heshtur”, paralajmëron presidenti i Aifa Giorgio Palù. Fjalët kyçe në luftën kundër “super baktereve” janë “aksesueshmëria, parandalimi, diagnostikimi dhe terapia.” Për fat të keq ne nuk kemi pasur antibiotikë të rinj që nga vitet 1990.

“Industria investon pak për shkak të mungesës së stimujve ekonomikë dhe është më e përqendruar në marketing. Në të ardhmen mund të mendojmë për “krijimin e vaksinave dhe antitrupave monoklonale”. Inteligjenca artificiale do të jetë gjithashtu një mjet i rëndësishëm, pasi “kompanitë shkencore po punojnë në një platformë që mund të jetë parashikuese”.

BE bën thirrje për veprim urgjent
Lufta kundër rezistencës antimikrobike është një prioritet kryesor për Komisionin dhe një pjesë integrale e shumë veprimeve në nivel evropian. Të dhënat e reja të publikuara nga Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC) tregojnë një përparim të përgjithshëm midis 2019 dhe 2022 drejt objektivit për të reduktuar përdorimin e antimikrobikëve me 20% deri në vitin 2030. Edhe pse përdorimi i përgjithshëm i antibiotikëve afatgjatë u ul gjatë gjithë kohës midis 2019 dhe 2022, konsumi u rrit përsëri në vitin 2022, pasi shumë evropianë rifilluan stilin e tyre të jetesës para Covid, raportoi Komisioni Evropian.

Një studim i kryer nga OECD në emër të Brukselit paralajmëron se rezistenca antimikrobike u kushton vendeve të BE-së rreth 11.7 miliardë euro në vit. Nëse secili do të investonte 3.4 euro për frymë në vit në ndërhyrjet kundër rezistencës antimikrobike në sektorin e shëndetit të njeriut dhe ushqimit, çdo vit do të mund të parandaloheshin mbi 10 mijë vdekje, do të shmangeshin mbi 600 mijë infeksione të reja dhe do të shpëtoheshin sistemet e kujdesit shëndetësor mbi 2.5 miliardë euro.

Farmindustria: janë 300 barna në zhvillim
Janë 300 ilaçe dhe 150 vaksina në zhvillim në mbarë botën për të luftuar infeksionet bakteriale rezistente. Rezultate të rëndësishme kërkimore, por mbetet shumë për të bërë. “Kjo është arsyeja pse një përgjigje globale dhe e vendosur është gjithnjë e më e nevojshme për të përcaktuar me urgjencën më të madhe mjetet e dedikuara për inkurajimin e kërkimit dhe aksesin me prioritet në kohë zero”, thotë Marcello Cattani, president i Farmindustria.

“Evropa dhe Komisioni i BE-së nuk mund ta humbasin këtë sfidë për shkak të mosveprimit, mungesës së vizionit strategjik apo pamundësisë për të lidhur vlerën e kërkimit me dimensionin e konkurrencës globale për investime dhe aftësi shkencore dhe teknologjike, përmes politikave moderne, fleksibël dhe efektive. E gjithë kjo ende nuk ekziston. Yani është koha për një ndryshim vendimtar dhe urgjent të ritmit”.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *