24 Korrik, 2024
Tirana, Albania
Kryesore

Pastrimi i parave/ Direktiva e re, argjendaritë dhe tregtarët e makinave detyrohen të raportojnë transaksionet e dyshimta

Tregtarët e makinave, argjendaritë, kompanitë që tregtojnë jahte dhe avionë do të detyrohen të raportojnë rastet e dyshimta për pastrim parash. Bashkimi Europian ka miratuar një paketë të re kundër pastrimit të parave, e cila shtrëngon ndjeshëm kuadrin ligjor për larjen e parave dhe zgjeron rrjetin e bizneseve që kanë detyrim të raportojnë për rastet e dyshimta.

Nëse deri tani detyrimin për të raportuar transaksionet e dyshimta e kanë patur vetëm bankat, kazinotë, agjencitë imobiliarë dhe fondet e menaxhimit të aseteve, tashmë këtë detyrim do ta kenë edhe subjektet që tregtojnë mallrat e luksit, si argjendaritë apo tregtarët e automjeteve dhe avionëve.

Një revolucion i vërtetë do të arrijë në tregun e luksit, me debutimin e hyrjeve të reja në listën e subjekteve të detyruara, duke përfshirë tregtarët e mallrave luksoze – metale të çmuara, gurë të çmuar, bizhuteritë, orëndreqësit dhe argjendaritë – tregtarët e makinave, avionëve dhe luksit. jahtet dhe mallrat kulturore duke filluar nga veprat e artit).

Pako e re
Paketa e re e BE-së kundër pastrimit të parave, e cila më 18 janar regjistroi “marrëveshjen e përkohshme” midis Këshillit dhe Parlamentit, hap skenarë të rinj në luftën kundër pastrimit të parave. Marrëveshja e përkohshme zgjeron listën e “gardianëve” në sektorin e kriptomonedhave. Sipas saj, vendet e Bashkimit Europian do të detyrojnë të gjithë ofruesit e shërbimeve të kripto-aseteve (CASP) të bëjnë kujdesin e duhur për klientët e tyre.

Kjo do të thotë se ata do të duhet të verifikojnë faktet dhe informacionet dhe të raportojnë aktivitete të dyshimta, të zbatojnë masat e kujdesit të duhur kur kryejnë transaksione të një shume të barabartë ose më të madhe se një mijë euro.

Pagesat në cash kufizohen në 3 mijë euro
Zyrtarisht pragu i pagesave cash brenda Bashkimit Europian mbetet 10 mijë euro. Por direktiva e re parashikon se shtetet anëtare individuale mund të vendosin një kufi më të ulët: kontrolli edhe në transaksionet e rastësishme me para do të jetë ende i detyrueshëm midis 3 mijë dhe 10 mijë euro.

Fokus më i madh në pronësinë përfituese, e cila do të identifikohet duke iu referuar personave që kontrollojnë ose gëzojnë efektivisht përfitimet e pronësisë së një personi juridik (si një korporatë, fondacion ose trust), edhe nëse titulli ose pronësia është regjistruar në një emër tjetër. Marrëveshja parashikon regjistrimin e pronësisë përfituese të të gjithë subjekteve të huaja që zotërojnë pasuri të paluajtshme me prapaveprim deri më 1 janar 2014.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *