15 Prill, 2024
Tirana, Albania
Kryesore Lajme nga vendi

Qeveria italiane shpall tenderin 34 mln euro për ndërtimin e qendrave të emigrantëve në Lezhë

Ministria e Brendshme italiane publikoi tenderin për menaxhimin e tre ambienteve të pritjes së emigrantëve që do të hapen në Shqipëri, pas marrëveshjes së nënshkruar mes qeverisë italiane dhe asaj shqiptare në fillim të nëntorit.

Është një procedurë negocimi, pra një tender me të cilin shteti tashmë identifikon organizatat e përshtatshme për të menaxhuar strukturat, të cilave u kërkohet të paraqesin një ofertë deri më 28 mars. Afatet janë padyshim të ngushta për shkak të datës së hapjes: qeveria dëshiron të hapë objektet deri më 20 maj.

Të tre strukturat do të mund të strehojnë pak më shumë se një mijë persona në të njëjtën kohë dhe mes tyre nuk mund të ketë të mitur, gra shtatzëna dhe persona të tjerë të konsideruar të pambrojtur. Një nga tre strukturat do të ndërtohet pranë portit të Shëngjinit, rreth 70 kilometra në veri të Tiranës, ku duhet të kryhen procedurat e zbarkimit dhe identifikimit. Dy të tjerat do të vendosen në Gjadër, njëzet kilometra më në veri dhe në brendësi.

Një qendër do t’i kushtohet konstatimit të parakushteve për njohjen e mbrojtjes ndërkombëtare dhe do të jetë në gjendje të akomodojë maksimumi 880 persona, ndërsa struktura e dytë është në fakt një qendër paraburgimi për riatdhesim (CPR) me një kapacitet maksimal prej 144 personash.

Në synimet e qeverisë italiane në Shqipëri duhet të përfundojnë njerëzit e shpëtuar nga autoritetet italiane në det: në thelb ata që shpëtohen nga rojet bregdetare, policia financiare apo marina. Pra, jo njerëzit e shpëtuar nga OJQ-të (nuk është e qartë pse është bërë ky dallim).

Vlera e kontratës është pak më pak se 34 milionë euro, të cilave duhet t’i shtohen rimbursimet për shërbimet e transportit, shërbimet komunale, grumbullimin e mbetjeve, mirëmbajtjen e zakonshme dhe të jashtëzakonshme, lidhjen ëi-Fi, kujdesin shëndetësor. Rimbursimi për këto shërbime nuk është përcaktuar ende.

Sipas përmbajtjes së tenderit, që pason atë të tenderëve të tjerë pritës të publikuar në të kaluarën, objekti në portin e Shëngjinit do të ketë një klinikë mjekësore të dedikuar për kujdesin shëndetësor, një dhomë për vizitat ambulatore, një dhomë me tre shtretër dhe një dhomë izolimi me dy vende.

Në Gjadër, megjithatë, do të ketë tre dhoma për vizita ambulatore, dy dhoma me tre shtretër, një sallë operacioni, një laborator analizash, një dhomë me instrumente për radiografi dhe ekografi, një dhomë për vizita psikologjike dhe psikiatrike. Në qendër është parashikuar të ketë edhe një ekip mjekësh të specializuar, të cilët do të jenë prezent 24 orë në ditë.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *