22 Korrik, 2024
Tirana, Albania
Kryesore

Alarmi i OBSH dhe farmacistëve/ Tregu po dështon, kompanitë nuk prodhojnë më ilaçet kritike

Nga antibiotikët tek ilaçet kardiovaskulare dhe respiratore tek ato kundër diabetit dhe disa ilaçe kundër kancerit: mungesa e disa ilaçeve vazhdon në shumë vende evropiane, përfshirë Italinë. Alarmi ripërtërihet nga farmacistët europianë (PGEU) të cilët përshkruajnë një situatë të përkeqësuar për vitin 2023.

Në 15% të vendeve evropiane raportohen nga 500 deri në 600 ilaçe që mungojnë dhe në 27% më shumë se 600. Italia nuk bën përjashtim me rreth 300 ilaçe për të cilat raportohen mungesa. Ndër shkaqet janë vështirësitë në marrjen e lëndëve të para (që vijnë nga Kina dhe India), bumi i kërkesës pas Covid-it dhe gjithashtu çmimet shumë të ulëta të disa barnave që nuk i bëjnë më tërheqëse për kompanitë (kjo është veçanërisht e vërtetë për antibiotikët).

Farmacistët europianë ngrenë alarmin e mungesës
Një raport i kryer nga Shoqata e Farmacistëve Evropianë (Pgeu-Pharmaceutical Group of the European Union) konfirmon se në vitin 2023 farmacistët në të gjitha vendet evropiane u përballën me mungesë barnash dhe në 65% të vendeve situata është përkeqësuar krahasuar me vitin e kaluar. “Kjo situatë shkakton zhgënjim dhe shqetësim për pacientët dhe minon besimin e tyre te farmacistët dhe sistemin e kujdesit shëndetësor,” shpjegon presidenti i PGEU, Aris Prins.

Sipas raportit, në shumë vende shkalla e mungesës është e konsiderueshme: në 15% të vendeve evropiane raportohen midis 500 dhe 600 ilaçe që mungojnë dhe në 27% më shumë se 600. Italia nuk bën përjashtim. “Lista e përditësuar çdo javë në faqen e AIFA-s tregon se mungesa e terapive nuk është asgjë e re dhe se nuk është më për shkak të pandemisë”, deklaron Ilenia Malavasi, deputete e Partisë Demokratike dhe anëtare e Komisionit të Çështjeve Sociale.

“Midis zëvendësimeve dhe ndryshimeve ka rreth 300 mungesa reale të barnave, 30 prej të cilave janë më kritiket: fushat terapeutike në të cilat janë shfaqur probleme në nivel spitalor muajt e fundit kanë të bëjnë me antibiotikët, disa ilaçe kundër tumorit, antidiabetikët. disa medikamente që veprojnë në sistemin nervor qendror”, shton Malavasi, i cili bëri një pyetje në Ministrinë e Shëndetësisë.

OBSH gjithashtu ngre alarmin për mungesën
Tregu farmaceutik në botë është rritur me rreth një të tretën në 10 vitet e fundit, duke lejuar një pjesë më të madhe të popullsisë së botës të gëzojë përfitimet e terapive. Megjithatë, në të njëjtën kohë, janë shtuar rastet në të cilat mekanizmat e tregut dështojnë, duke shkaktuar mungesë të barnave.

Në veçanti, “që nga shtatori 2021, numri i molekulave të raportuara në mungesë në dy ose më shumë vende është rritur me 101%”, raporton Organizata Botërore e Shëndetësisë. Rritja e barnave që mungojnë rrezikon t’i lërë pacientët pa trajtim ose t’i detyrojë ata të përdorin kanale alternative të blerjes: «Këto mungesa të barnave janë një forcë shtytëse e njohur për barnat e falsifikuara ose të cilësisë nën standard dhe përbëjnë rrezikun e shumë njerëzve që kërkojnë të marrin ilaçe përmes mjeteve jozyrtare si p.sh. si interneti”, paralajmëron OBSH. Fenomeni ka të bëjë kryesisht me vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme. Megjithatë, as Evropa, siç dëshmohet nga ankesa e farmacistëve, nuk është e përjashtuar prej saj.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *