24 Korrik, 2024
Tirana, Albania
Kryesore

Draghi: BE-ja duhet të bëhet më e bashkuar dhe më e fortë përndryshe nuk do të mbijetojë

“Ose Evropa vepron së bashku dhe bëhet një bashkim më i thellë, një bashkim i aftë për të shprehur një politikë të jashtme dhe një politikë mbrojtëse, përveç të gjitha politikave ekonomike… ose kam frikë se Bashkimi Evropian nuk do të mbijetojë, përveçse si një treg i përbashkët.” Kështu deklaroi Mario Draghi në një intervistë për Financial Times.

Rrezik recesioni, por jo destabilizues
Në Eurozonë “ekziston rreziku i recesionit, por nuk do të thoja se është i thellë apo destabilizues”, sepse “pika e fillimit është shumë e lartë, me papunësinë më të ulët ndonjëherë dhe një treg të fuqishëm pune”, shtoi ish-presidenti i BQE dhe ish-kryeministri italian. Draghi shpjegoi se në luftën kundër inflacionit «politika monetare mund të ketë qenë paksa shumë e ngadaltë, por ka një arsye: tronditja në anën e ofertës ishte tërësisht për shkak të çmimit të gazit, një rritje që është rezultat i një politike të qëllimshme të Rusisë. .” Në çdo rast, tani “inflacioni po bie”, dhe dy tremujorët e parë të vitit të ardhshëm do të tregojnë nëse do të kemi një recesion, i cili në çdo rast “nuk do të jetë destabilizues”.

Nevojë urgjente për të rritur produktivitetin
“Ekonomia evropiane duhet të rifitojë shpejt konkurrencën e humbur në 20 vitet e fundit dhe për ta bërë këtë është e nevojshme të rritet produktiviteti me investime në teknologji, të racionalizohen shpenzimet e mbrojtjes, të shkohet drejt furnizimeve të përbashkëta me energji për të ulur çmimet – argumentoi ai – Ne kemi nevojë për produktivitet shumë më të lartë, edhe për të mbështetur një shoqëri të plakur: këtë mund ta arrijmë vetëm nëpërmjet investimeve me vlerë të lartë të shtuar dhe një nivel të lartë teknologjie”.

BE-ja nuk duhet të bëjë kompromis me vlerat e saj
“Lufta në Ukrainë u parapri nga një seri e gjatë tërheqjesh nga vlerat tona themelore: pranimi i Rusisë në G8 pavarësisht mungesës së njohjes së sovranitetit të Ukrainës, premtimi i dështuar për një ndërhyrje në Siri në rast se Assad do të kishte përdorur gazin si armë, Krimea, tërheqja nga Afganistani. Mësimi që mund të nxirret nga kjo është se ne kurrë nuk duhet të bëjmë kompromis për vlerat tona themelore”, mbi të cilat është ndërtuar BE-ja, pra paqja, demokracia, liria, sovraniteti kombëtar.

“Ajo që nuk mund të bëjmë është të ulemi, pa reaguar. Ne kemi zbuluar se ajo që e kishim marrë si të mirëqenë për shumë vite nuk ishte aspak e tillë dhe duhet të luftojmë për ta mbrojtur atë. Por nuk kam dyshime për suksesin përfundimtar”, ka thënë Draghi, duke ripërsëritur se “nuk ka alternativë tjetër veç fitimit të kësaj lufte”. “Në gjithë botën ne jemi dëshmitarë të rritjes së autokracive dhe demokracive joliberale, mohimit të të drejtave civile dhe shkeljeve të të drejtave të njeriut. Ne duhet të luftojmë, secili në sferën tonë personale por edhe kolektivisht, që të mos mbizotërojë mohimi i vlerave tona”, shtoi ai.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *