16 Korrik, 2024
Tirana, Albania
Kryesore Lajme nga vendi

FT: Agroturizmi ofron perspektiva më të ndritshme për fermerët e vegjël të Shqipërisë

Drejtimi i një ferme të qëndrueshme mund të jetë i vështirë. Por të jetosh në një të tillë mund të jetë një gëzim. Pra, “agroturizmi” mund të ofrojë një mënyrë për të përfituar nga kjo kontradiktë – duke u mundësuar fermerëve të sigurojnë të ardhura shtesë nga turistët që pëlqejnë jetën e fshatit.

I njohur në Itali dhe vende të tjera të Mesdheut që nga vitet 1970, agroturizmi përfshin zgjerimin e fermave me bujtina dhe restorante për t’u shërbyer turistëve. Kohët e fundit, Shqipëria, Kroacia dhe vende të tjera në Evropën Juglindore kanë adoptuar modelin.

Për mbështetësit e tij, agroturizmi ofron një mjet për të reduktuar varfërinë rurale dhe për ta bërë bujqësinë më tërheqëse për brezin e ardhshëm në një cep të Evropës të shkatërruar nga shpopullimi. Një studim i vitit 2021 nga Allied Market Research parashikoi rritje prej pak më shumë se 13 përqind deri në vitin 2027 për sektorin, në mbarë botën.

Evropa Juglindore është një territor potencialisht pjellor për agroturizmin. Ajo ka një proporcion të lartë të fermerëve të vegjël, pjesërisht falë mënyrës se si toka u rishpërnda në parcela të vogla pas komunizmit dhe pjesërisht topografisë së ashpër, e cila nuk i përshtatet bujqësisë intensive në shkallë të gjerë. Në Kroaci, për shembull, ferma mesatare komerciale është vetëm 8.5 hektarë, ndërsa 63 përqind e fermave kanë më pak se tre hektarë.

Prodhimi tenton të jetë i ulët. Si Kroacia ashtu edhe Shqipëria importojnë dy deri në tre herë më shumë ushqim sesa eksportojnë, duke i bërë vendet të varura shumë nga tregjet e huaja. Dhe pagat janë të ulëta: varfëria rurale ka qenë një faktor i rëndësishëm në eksodin e 40 për qind të popullsisë së Shqipërisë që nga rënia e komunizmit në 1991.

Një tërheqje e madhe e modelit të agroturizmit, sipas avokatëve të tij, është se ai mund t’i japë jetë të re ekonomive lokale, pasi fermat përreth përfitojnë nga ofrimi i projekteve të suksesshme.

Ndërmarrja e parë
Ndërmarrja e parë e agroturizmit në Shqipëri, Mrizi i Zanave, u ngrit pak më shumë se një dekadë më parë nga shefi i kuzhinës Altin Prenga në kodrat pranë qytetit verior të Lezhës. Ideja e tij ishte të përdorte prodhimet e bollshme organike të rajonit për të tërhequr vizitorët në bujtinë dhe restorantin e tij. Atë që ai nuk mund ta prodhojë nga toka e tij, e merr nga prodhues të vegjël në një rreze prej 10 miljesh – nga bletarët tek mbledhësit e kërpudhave dhe kultivuesit e gështenjës.

“Në atë kohë, të gjithë përpiqeshin të emigronin jashtë vendit ose të konsumonin ushqim dhe verë të huaj”, kujton Prenga. “Ideja ime ishte të ruaja një mënyrë tradicionale të jetesës dhe të promovoja ushqimin vendas. Fermerët në këto anë janë shumë të qëndrueshëm dhe organikë, kështu që prodhimet kanë shije të shkëlqyer.” Rreth 400 familje vendase aktualisht bashkëpunojnë me Prengën, ku Mrizi është burimi më i rëndësishëm i të ardhurave për gjysmën e tyre.

Suksesi komercial i Prengës i shtyu fermerët e afërt të kopjojnë modelin e Mrizit. Elona Bejo, e cila punon në luginën e lumit Vjosa, u frymëzua nga Mrizi për të ngritur një sipërmarrje agroturizmi në vitin 2014 dhe tani merr prodhime nga 20 familje vendase. Tre prej tyre kanë shtuar dhomat e miqve vitin e kaluar – një shtesë e të ardhurave që i ka lejuar ata të zhvillojnë pronat e tyre të vogla. “Është një reaksion zinxhir”, thotë Bejo.

Ministria e Bujqësisë akordoi grante fillestare për 80 pronarë të vegjël me plane agroturizmi midis 2019 dhe 2022. 30 grante të tjera do të shpërndahen këtë vit. “Modeli i agroturizmit është në qendër të politikës sonë”, thotë Frida Krifca, ministre e Bujqësisë së Shqipërisë.

Cmime më të mira për fermerët
Pronarët e vegjël që furnizojnë ndërmarrjet agroturistike shpesh marrin një çmim më të mirë për prodhimin e tyre. Bejo paguan mbledhësit e bimëve që i furnizojnë me çaj kamomili 20 euro për kilogram – katër herë më shumë se shuma që paguanin prodhuesit e mëdhenj të ushqimit. “Unë ngre vlerën e produktit të tyre,” thotë Bejo. “Tani, kur ata shesin diku tjetër, mund të negociojnë një çmim të drejtë.”

Për të nxitur rritjen e mëtejshme, Bejo, Prenga dhe 70 pronarë të tjerë të agroturizmit formuan një shoqatë tregtare në vitin 2020 për të lobuar në qeveri për një infrastrukturë më të mirë rurale. Duke ndjekur shembullin e Italisë, e cila ka rregulluar zyrtarisht agroturizmin në nivel kombëtar që nga viti 1985, ata janë përpjekur edhe për certifikimin e kontrollit të cilësisë. “[Këto janë] përmirësime thelbësore që u duhen fermerëve përpara se të fillojnë të mendojnë për mysafirët,” thotë Bejo.

Krifca, ndërkohë, ka krijuar një drejtori online të fermave të vogla, duke detajuar se çfarë prodhojnë në mënyrë që kompanitë ushqimore të lidhen me to.

Në prill, ministria e saj lançoi gjithashtu një aplikacion, Portali i Fermerit (Portali i Fermerëve), për t’u ofruar pronarëve të vegjël çmime në kohë reale në tregjet e hapura në të gjithë vendin. Sfida tani, thotë Krifca, është të ndihmojmë fermerët e vegjël të shikojnë përtej bujtinave për të shitur prodhimet e tyre në të gjithë Shqipërinë dhe ndërkombëtarisht.

Shumica e këtyre nismave janë relativisht të reja, kështu që efektiviteti i tyre është ende i paqartë. “Është ende një proces,” pranon Krifca. “Fermerët duhet të shohin së pari përfitimet. Sistemi ynë ka qenë një sistem shumë i centralizuar dhe është një kalim i ngadaltë në sipërmarrje.”

Por rritja e sektorit ka edhe dobësi. Njëra është potenciali që paratë e qeverisë të abuzohen duke iu drejtuar skemave fantazmë që janë “agroturizëm” vetëm në letër.

Financial Times së fundmi vizitoi disa projekte në Shqipëri me kuzhina të zbrazëta dhe asnjë aktivitet të dukshëm. Duke pasur parasysh nivelet e larta të korrupsionit në Ballkan, sipas indeksit të prodhuar nga organizata kundër korrupsionit Transparency International, ky duket të jetë një problem i vazhdueshëm. Një tjetër është fakti që drejtimi i një operacioni agroturizmi si dhe një ferme është, sipas fjalëve të Bejos, “plotësisht rraskapitës”.

Tek Mrizi, Prenga ka një qasje pragmatike. “Ne përdorim një mulli tradicional me gurë për të bluar miellin, sepse kjo është ende një mënyrë e mirë për të bluar miellin,” thotë ai. “Por ne i ndryshojmë gjërat që nuk janë efikase në energji, si p.sh. gatimi me zjarr të hapur ose lërimi me dorë, edhe nëse duken romantike.”

Së bashku me pronarët e tjerë të agroturizmit, Prenga është vlerësuar me ndryshimin e perceptimeve për bujqësinë dhe ndihmën për të frenuar eksodin e të rinjve nga fshati. Në Mrizi, stafi mund të fitojë aftësi të ndryshme si marketingu i mediave sociale dhe drejtimi i traktorit.

Ata kanë krijuar gjithashtu një ndjekës të TikTok duke postuar video të përditshme të kullotjes së kafshëve, korrjes së perimeve ose gatimit të pjatave tradicionale. Postimet janë të mbushura me komente nga komunitetet e diasporës që thonë se do të donin të ktheheshin dhe të bënin të njëjtën gjë një ditë. Dhe disa tashmë kanë.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *