16 Korrik, 2024
Tirana, Albania
Kryesore

Gjermania tërheq në greminë gjithë Europën/ KE shkurton ndjeshëm pritshmëritë për rritjen ekonomike të Eurozonës

Ekonomia e BE-së hyri në vitin 2024 me vrull të ulët. Komisioni Evropian uli në mënyrë drastike pritshmëritë për rritjen ekonomike të këtij viti duke paralajmëruar një situatë të vështirë përpara.

Pas një shmangie të ngushtë nga recesioni në fund të vitit 2023, ekonomia e Bashkimit Evropian ka hyrë në vitin 2024 me më pak energji se sa ishte parashikuar, siç konfirmohet nga Komisioni Evropian në parashikimin e tij të fundit ekonomik dimëror.

Projeksionet e reja nxjerrin në pah një perspektivë të reduktuar të rritjes për vitin, që tani pritet në një 0.9% modeste në BE, një rënie nga 1.3% e pritur më parë, me parashikimin e eurozonës të rregulluar në mënyrë të ngjashme në 0.8% nga 1.2% më parë.

Ringjallja në horizont
Komisioni thekson se një rigjallërim gradual është në horizont për gjysmën e dytë të vitit 2024, i përforcuar nga zvogëlimi i presioneve inflacioniste, një rritje e pritshme e pagave reale dhe një treg i fuqishëm i punës që stimulon shpenzimet konsumatore.

Një rritje pritet në vitin 2025, me një rritje të parashikuar prej 1.7% në BE, e pandryshuar nga parashikimi i vjeshtës, dhe 1.5% në zonën e euros, nga 1.6% e mëparshme.

Inflacioni parashikohet të zbutet më shpejt se sa ishte parashikuar më parë. Inflacioni i Indeksit të Harmonizuar të Çmimeve të Konsumit (HICP) në BE është vendosur të bjerë më shpejt nga një 6.3% e madhe në 2023 në 3.0% në 2024, duke rënë më tej në 2.5% në 2025.

Zona e euros pasqyron këtë prirje, me normat e inflacionit që parashikohen të ngadalësohen nga 5.4% në 2023 në 2.7% në 2024 dhe 2.2% në 2025. Parashikimi i inflacionit të vitit 2024 për zonën e euros është rishikuar nga 3.2%, ndërsa 2025 është lënë i pandryshuar .

Investimet parashikohen të marrin një nxitje nga përmirësimi i kushteve të kredisë dhe nga hapja e vazhdueshme e Mjetit të Rimëkëmbjes dhe Rezistencës. Tregtia, e cila rezultoi e dobët vitin e kaluar, pritet të kthehet në nivele normale edhe me partnerët e huaj.

Rreziqet ekonomike të afërta
Pavarësisht disa shenjave inkurajuese, Komisioni Evropian mbetet vigjilent ndaj rreziqeve ekonomike të afërta, duke përfshirë heqjen graduale të skemave të mbështetjes së energjisë, fërkimet e qëndrueshme gjeopolitike dhe përshkallëzimin e mundshëm në konfliktet e Lindjes së Mesme që prekin rrugët tregtare të Detit të Kuq.

Rënia e inflacionit nxit pritjet për lehtësimin e politikës monetare
Fillimi i vitit 2024 ka parë që disa segmente të tregut kanë raportuar norma më të ulëta interesi, duke sinjalizuar një përkulje të mundshme të vëllimeve të kredisë bankare në muajt e ardhshëm, pas një viti të ngadaltë.

Tregjet tashmë po vlerësojnë çmimet në një ndryshim të mundshëm të politikës monetare nga Banka Qendrore Evropiane (BQE), me pritje për një ulje të normës që në tremujorin e dytë të 2024 dhe ulje kumulative afër 200 pikë bazë gjatë horizontit të parashikimit.

Megjithatë, Komisioni paralajmëron për luhatshmëri të lartë të normave të interesit, duke sugjeruar se tregjet ende po përballen me pasiguri derisa BQE të angazhohet për një rrugë të përcaktuar drejt lehtësimit monetar.

Fuqia ekonomike e Evropës përballet me sfida
Treguesit e ndjenjës ekonomike të Gjermanisë mbeten shqetësues, me shifrat e janarit që arrijnë nivele të ulëta që nuk janë parë që nga kriza e COVID-19, duke sugjeruar aktivitet të dobët ekonomik për gjysmën e parë të 2024.

Pas një tkurrjeje prej 0.3% të prodhimit në vitin 2023, ekonomia gjermane pritet të shohë vetëm një rritje modeste prej 0.3% në vitin 2024, një rishikim në rënie nga 0.8% e parashikuar më parë në vjeshtë. Projeksioni për vitin 2025 mbetet konstant me një rritje prej 1.2%.

Mungesa e fuqisë punëtore përfaqëson një pengesë për aktivitetin ekonomik, ndërkohë që një rimëkëmbje e nxitur nga tregtia është gjithashtu e pamundur në mes të dinamikës së stagnimit të eksporteve dhe importeve. Në një këndvështrim më optimist, kushtet e financimit të tregut janë lehtësuar kohët e fundit, me pritshmëritë për lehtësim të vazhdueshëm të lehtësuar nga kreditimi më i aksesueshëm i bankave.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *